Gevarieerd dagje Nord-Vendée

De secretaris besluit zijn drieluik over de zomervakantie met een kort relaas over een dagje in de Nord-Vendée. Na een half uurtje zuidwaarts rijden vanuit Pornic passeerden we de Bretonse-Vendeese grens.  Eerste doel was Kulmino, een 70 meter hoge watertoren nabij Notre-Dame-de-Monts. Een behoorlijk gelikte expositie op de benedenverdieping wees ons erop hoeveel water we eigenlijk verspillen bij alledaagse activiteiten en welk een vochttekort onze dochter zou moeten hebben, gezien haar beperkte drankconsumptie. Bovenop de toren konden we rustig van de diversiteit van het landschap genieten en deden de kinderen kneuterige experimentjes rondom het thema water en milieu.

In de Jardin du Vent. Foto: T. Klijn

In de watertoren werden via een zuil met toeristische trekpleisters geattendeerd op Le Jardin du Vent, een ontzettend leuk parkje, ook in Notre-Dame-de-Monts. Op speelse wijze leert men er de functie en mogelijkheden van de wind. De kinderen van de secretaris renden als gekken door de uitstoot van de bellenblaasmachine en door de eruptie van stoom die elke twee minuten het zicht sterk belemmerde. Ook namen we plaats op soort wipwap met aan weerskanten een zeil dat je in de wind moest houden om een ronddraaiende beweging te genereren.

In de Jardin du Vent. Foto: T. Klijn

Binnenin was een tentoonstelling van Vlaamse makelij (“Né pour sentir”) over geuren en ons reukorgaan, die ons leerde dat de ene neus zeker niet de andere is. De middag was nog niet voorbij, dus completeerden we het afwisselende programma met een bezoekje aan een boerderij, La ferme des Pommettes, waar de kinderen naar hartelust de dieren mochten voederen. Hoogtepunt voor hen bleek uiteindelijk het ritje op de kar achter de tractor, dat helaas tot tweemaal toe uitgesteld werd door de naar pauze snakkende corpulente chauffeur.

Het was echt de dag van de kinderen, want bij thuiskomst bleken ze nog niet uitgeteld. Na een avondje kwartetten met twee buurkinderen kropen ze pas na tienen hun slaapzak in, om verder te dromen van hun belevenissen in de Nord-Vendée.

Advertenties

2 gedachtes over “Gevarieerd dagje Nord-Vendée

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s