Asterix en de wijde wereld

Afgelopen zomer ging de Beschermheer met de vlam in de pijp door de Brennerpas. “Moet je je voorstellen”, zei hij toen heel intellectueel tegen mevrouw De Beschermheer, “deze pas is natuurlijk al eeuwenlang in gebruik als doorgang voor het handelsverkeer.” Omdat mevrouw De Beschermheer vervolgens (terecht) hele andere dingen ging doen, probeerde de Beschermheer het zich zelf maar voor te stellen. Het viel niet mee.

Evengoed blijft het fascinerend je een voorstelling te maken van het reizen in vroeger tijden. Een boek dat hierbij kan helpen, wanneer het gaat om de Romeinse tijd althans, is Asterix en de Wijde Wereld van René van Royen en Sunnyva van der Vegt. Zij hebbe zich gestort op vier albums waarin de kleine held uit Armorica (Bretagne) de landsgrenzen van het huidige Frankrijk oversteekt: Asterix en de Britten, Asterix en Hispania, Asterix en de Olympische Spelen en De Lauwerkrans van Caesar.

Door een onvoorstelbare hoeveelheid bronnen te presenteren komen we vanalles te weten over het reizen in de Romeinse tijd, maar ook over het toenmalige Engeland, Spanje, Griekenland en Italië. Van Royen en Van der Vegt hebben er serieus werk van gemaakt: het overigens al uit 2000 stammende boek levert een schat aan informatie op voor de welwillende amateurhistoricus en is alleszins onderhoudend. En het doet de lezer nog maar eens beseffen hoe geweldig goed de strips van Asterix en Obelix in elkaar steken. Kortom, de moeite waard om eens te lezen dus!

Advertenties

Een gedachte over “Asterix en de wijde wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s