Secretaris’ muzikale schijf van vijf (deel 3): Japan – Nightporter

Stelt u een ander wel eens de vraag: wat vind je het mooiste nummer aller tijden? Gevaarlijke interesse. Of je gesprekspartner hult zich in stilzwijgen, noemt danwel een lied waar je nog nooit van hebt gehoord of erger nog: hij of zij stelt bitter teleur met een verschrikkelijke keuze. De secretaris waagt desondanks een gokje en onthult zijn huidige favoriet hier speciaal voor het NUtblog, met dien verstande dat onduidelijk is wanneer de houdbaarheidsdatum bereikt is.

Niet geheel verrassend komt deze uit de jaren ’80, zij het nog uit een jaar waarin de kinderhandjes van de secretaris nog geen radio of cassetterecorder konden bedienen. In 1980 bracht de Britse groep Japan een album uit ‘Gentlemen take polaroids’, waar het nummer Nightporter op stond. Het schijnt te verwijzen naar de gelijknamige Italiaanse film uit 1973 met Dirk Bogarde en Charlotte Rampling, die gezien de beschrijving niet geschikt is voor tere zieltjes.

Dit contrasteert met de creatie van zanger David Sylvian en zijn muzikale kameraden. In Nightporter smelten klassiek en pop heerlijk samen tot een rustgevend, verstild geheel. Bijzonder aan het nummer is het gebruik van twee niet alledaagse instrumenten: de xylofoon en de hobo. Vooral die laatste geeft Nightporter een extra dimensie en een karakteristieke sfeer.

Japan wordt wel beschouwd als een van de trendsetters van de New Romantic, maar terugkijkend ziet de secretaris toch duidelijke verschillen met vermeende companen als Spandau Ballet of Duran Duran. Zoals de bandnaam al doet vermoeden, verwerkt de band Oosterse invloeden in zijn werk. Daarnaast is Sylvian, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Simon Le Bon, een timide, enigszins teruggetrokken figuur op het podium. Zijn voorkomen past daarmee helemaal bij de ingetogen en mystieke klanken die de Zuid-Londense formatie produceert. Laat u eens lekker meeslepen en wees daarbij niet zuinig met de volumeknop!

Advertenties

2 gedachtes over “Secretaris’ muzikale schijf van vijf (deel 3): Japan – Nightporter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s