Persoonlijke herinnering aan Jean Nelissen

Je kon afgelopen week geen krant, sportweekblad of televisiegids openslaan of je werd geconfronteerd met een column van Mart Smeets over Jean Nelissen, de wielercommentator die ons vorige week ontviel. Mart nam daarbij geen blad voor de mond: Nelissen werd ons gepresenteerd als een vrolijk paffende alcoholist. Een Bourgondiër die qua versnaperingen niet op een paar honderd euro meer of minder keek.

De vlaag van mediageweld rondom het overlijden van Nelissen liet ook de Secretaris kennelijk niet onberoerd. Tijdens een samenzijn in het afgelopen weekeinde wees hij de Beschermheer er fijntjes op dat wij van het Nutblog nog geen enkele aandacht aan dit sterfgeval geschonken hadden, geheel in tegenstrijd met onze zorgvuldig ontwikkelde traditie op dit gebied. En verhip, als Michael Jackson hier een in memoriam krijgt, waarom de Neel dan niet?

Het was even graven in het geheugen, maar de Beschermheer wist zowaar een persoonlijke herinnering aan Jean Nelissen op te duikelen. Het moet rond het jaar 1990 geweest zijn en de plaats van handeling was, zo denken wij, Valkenburg. In ieder geval was het de dag waarop de Amstel Gold Race verreden werd. De Beschermheer fietste een beetje op zijn racefiets rond door Zuid-Limburg om her en der de koers te kunnen zien. En stuitte zo bij toeval op een terras waar Jean Nelissen samen met enkele Studio Sportmensen opzichtig de finale zat af te wachten.

Jean Nelissen, een markante man met naar onze mening bescheiden commentatorkwaliteiten, zat op zijn praatstoel. De wereld mocht best weten hoe encyclopedisch zijn wielerkennis was. Na enkele smeuïge anekdotes was de koffie, waar waarschijnlijk – zo weten we nu – een paar flinke scheuten oude klare aan toegevoegd waren, op en maakte Nelissen aanstalten om te vertrekken richting commentaarpositie. Maar niet voordat hij de toehoorders getrakteerd had op een laatste demonstratie van zijn superieure wielerkennis. Hij keek de omstanders aan en deed zijn voorspelling voor de winnaar van die middag. Die bleek achteraf natuurlijk niet te kloppen. Hij beëindigde vervolgens de voorstelling met een quizvraag waar we de rest van de dag nog maar eens over moesten nadenken. “Welke renner kreeg tijdens de Tour van vorig jaar de meeste fanmail?”

Toen al speet het me dat ik toevallig het antwoord wist en ook direct gaf. Het deed behoorlijk afbreuk aan het glorieuze vertrek van het terras dat Jean in gedachten had gehad. Ik had hem een mooier afscheid best gegund.

Het was een situatie die wat metaforisch is voor zijn laatste afscheid. Het schijnt dat ook zijn ultieme vertrek weinig glorieus was. Om het netjes te stellen: de geneugten des levens hebben de laatste jaren een zware wissel getrokken op des mans welzijn.

Nee, wij vonden Jean Nelissen geen uitzonderlijk goede commentator. Maar uniek was hij wel en da’s ook een prestatie. Kijk eens naar deze beelden. Het moet zo’n beetje de laatste keer geweest zijn dat hij in vorm was. Laten we ons hem zo herinneren.

Advertenties

3 gedachtes over “Persoonlijke herinnering aan Jean Nelissen

  1. Tsja, de items die hij de laatste jaren maakten voor bijvoorbeeld de Avondetappe konden ook mij maar weinig bekoren. Ik was blij dat het aan het einde van het programma zat, zodat ik ook zonder wroeging de uitknop van de televisie kon indrukken. Eerlijk gezegd kan ik me van zijn commentaar in vroeger tijden maar weinig herinneren. Blijkbaar moet je daar echt oud voor zijn…

  2. Dank beschermheer dat je de handschoen hebt opgepakt. Plus een goede kritische noot erbij. Ik vroeg me wel altijd af wat de Neel doordeweeks in het winterseizoen deed, naast het commentaar bij het veldrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s