Het moderne kamperen

Het valt de secretaris op dat ieder jaar de gemiddelde kampeeruitrusting bij de doorsnee kampeerder zowel in volume als in diversiteit toeneemt. Wellicht heeft hij een achterhaald idee van het begrip, maar het ‘back to basic’-gevoel lijkt bij het inpakken vergeten te zijn. Kennelijk spreekt het weinigen nog aan om enkele weken slechts de primaire behoeften te vervullen en rest ons alleen de Floortje Dessingen van deze tijd om iemand te zien afzien in een iets te krap en koud slaapzakje.

De kofferbak wordt volgestouwd met heuse dekbedden, inventieve campingkoelkasten en arbotechnisch verantwoorde kooktoestellen. Uiteraard dreigt de kolossale bungalowtent er dan niet meer bij te passen, maar niet getreurd: de Renault Espaces zijn niet van de lucht op een willekeurig kampeerterrein. De secretaris is met zijn Mazda Premacy en de zeker niet beroerde tunneltent dan ook een armoedzaaier vergeleken met zijn in luxe (zonne)badende kampeerburen.

Bron: wijnand.files.wordpress.com

Een decennium geleden ging de secretaris elk jaar op fietsvakantie. Op trekkersveldjes (bestaan ze nog?) trof je gelijkgezinden aan die met de nodige rugpijn een zouteloos eenpansgerechtje op een gammel krukje in elkaar trachtten te flanzen. Mocht de pannengrijper het begeven, dan had je pech, want de kleffe ravioli viel bij het afgieten tussen het dorre gras. 

Af en toe keek je dan met een benijdenswaardige blik naar de stacaravans met al hun handige snuisterijen, maar het louterende effect en het intense contact met de natuur gaf de geciviliseerde burger weer moed. Gewapend met fleece trui en een vleugje deet werd onder het genot van een glaasje port ’s avonds genoten van de ondergaande zon en de tsjilpende krekels.

Gelukkig zijn er in Nederland nog wel mogelijkheden voor wat meer rust en minder luxe. Kijkt u bijvoorbeeld eens bij het aanbod van de Stichting Natuurkampeerterreinen, of gaat u gewoon eens lekker kamperen bij een boer in de buurt!

Advertenties

8 gedachtes over “Het moderne kamperen

  1. En waarom is vrijwel de gehele Nut! redactie inmiddels afgestapt van de fietsvakanties? Laat kinderen geen excuus zijn. Dit jaar met twee koters in de fietskar een heerlijke tocht door eigen land gemaakt… uiteraard van natuurkampeerterrein naar natuurkampeerterrein. Of zou het voor mij noodgedwongen zijn, aangezien mijn opeltje het qua laadruimte toch moet afleggen tegen de espaces en premacy’s van deze wereld?

  2. de secretaris is met 1 koter ook nog van natuurkampeerterrein naar natuurkampeerterrein getrokken, maar met 2 kost het me toch teveel zweetdruppeltjes Overigens klaagt de secretaris zeker niet over zijn Premacy. Hij wil nog even in de herinnering roepen dat er pas een auto werd aangeschaft toen de tweede op komst was; een unicum hedentendage om zo lang nog autoloos te zijn….

    1. Dat laatste verdient zeker alle respect! Ik moet toegeven dat het met 2 koters aardig trappen is, maar dat heeft dan wel weer als voordeel dat je ook na een tochtje van 35 km (net genoeg voor de kinderen om zich niet te vervelen) van je fiets kunt stappen met het gevoel dat je gefietst hebt, terwijl er meer dan voldoende tijd overblijft voor speeltuintjes en picknicks. De fietskar effent bovendien aardig het niveauverschil tussen mijn wederhelft en mij (iets wat op eerdere gezamenlijke fietsreisjes een goede voedingsbodem voor discussie was), wat een prettige bijkomstigheid is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s