Indrukwekkende sportvrouwen (15): Amanda Coetzer

De vrouwelijke tennissport wordt tegenwoordig bevolkt door lange, vaak tengere speelsters die mokerslagen afvuren op hun opponentes. Het unieke is dan ook dat de beste speelster van het laatste decennium, Justine Henin, slechts 1.67 meet. Maar die is duidelijk nog een maatje groter dan de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer, die in 2004 haar lange carrière afsloot. Coetzer reikt tot 1 meter 58 en is desondanks jarenlang een succesvolle top tien speelster geweest.

Met haar fenomenale loopvermogen en inzet wist ze haar tegenstandsters vaak tot wanhoop te drijven en maakte daarmee haar eigen moderne David en Goliath versie. Verder zette Coetzer Zuid-Afrika ook bij het vrouwentennis op de kaart. Bij de mannen had ze al illustere voorgangers als Kevin Curren en haar maatje Wayne Ferreira met wie ze in 2000 de Hopman Cup won, het enige toernooi waar we mannelijke en vrouwelijke toppers naast elkaar zien schitteren.

Bron: tennisserver.com

Opvallend was altijd haar uiterst verzorgde voorkomen: Coetzer, toch al gezegend met een mooi gestel, was nimmer op een slordigheidje in haar kapsel of kledij te betrappen. Niet dat ze veel op zou hebben met het uiterlijk vertoon van enkele topspeelsters van nu: bij Coetzer was het altijd onopvallend tip en top. Een titel die ze volgens de secretaris deelt met de Amerikaanse Mary-Joe Fernandez, wier staart altijd perfect gestoken achter haar aan dartelde.

Het jaar 1997 was het succesvolst voor de kleine Zuid-Afrikaanse: ze haalde daarin de halve finale op zowel de Australian Open als Roland Garros, won twee WTA-toernooien en trakteerde daarnaast Steffi Graf op een afstraffing in Berlijn: 6-0 6-1. In totaal won Coetzer negen titels in het enkelspel en verrassend genoeg evenveel in het dubbelspel, een discipline waarbij je je geld gezien haar lengte en type spel niet snel op Coetzer zou zetten. Haar website is inmiddels gedateerd, maar met de subtitel kan de secretaris wel leven: ‘the southafrican princess of tennis’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s