Rad van Fortuin – Thea Beckman (++++)

Vlak voor de zomervakantie, die overigens inmiddels al weer eeuwen geleden lijkt, dook de Beschermheer in de boekenkast van zijn jongenskamer. Tussen de Franse studieboeken en afgeschreven wielerliteratuur viel zijn oog op het boek “Rad van Fortuin” van Thea Beckman.

Wij namen het mee op vakantie en herlazen deze klassieker. Het boek is het derde deel van een uiterst succesvolle trilogie. De twee delen die eraan vooraf gaan heten Geef me de Ruimte en Triomf der Verschroeide Aarde. De drie verhalen sluiten min of meer op elkaar aan, al zit er nogal wat tijd tussen de afleveringen. Beckman heeft voor een aparte constructie gekozen, waarbij de hoofdpersonen in het verhaal een excuus vormen om de lezen kennis te laten maken met Bertrand du Guesclin, een Middeleeuwse Bretoense herenboer met een uitzonderlijk militair-strategisch inzicht. Deze man heeft echt bestaan. Men schrijft hem bijzondere daden toe. Zo zou hij meerdere malen Frankrijk van de ondergang gered hebben en en passant nieuwe gevechtstechnieken geïntroduceerd hebben. Als je Beckmans boeken leest is het eigenlijk heel simpel. De man weigerde zich eervol af te laten slachten in het open veld, wat lang gebruikelijk was, maar koos voor nieuwerwetse guerilla.

In Rad van Fortuin wordt de hoofdrol gedeeld door twee pleegzonen van de hoofdpersoon uit deel 1: Marie-Claire. Deze twee jongens zijn de heraut Mathis Cuvelier, laten we zeggen ca 18 jaar en Robert, een jaar of 7. Ze hebben beide hun eigen problemen. Mathis zit in de leeftijd dat hij naast het dienen van Du Guesclin zo langzamerhand zijn eigen gezin moet gaan stichten en Robert wil vooral een held worden. Dat laatste zal op het eerste gezicht nog niet meevallen, want de jongen is nogal klein aangelegd. Gelukkig heeft hij ook zo zijn talenten. Hij is een prima verspieder en een zeer behendig messenwerper. Het zijn zaken die prima van pas komen als Du Guesclin met zijn legers naar Spanje vertrekt.

Om kort te gaan: het wordt een dolle, bloederige reis, maar de afloop is goed. Mathis leert er de beperkingen van de liefde kennen en Robert redt de natie met een welgemikte messenworp.

Wat veel belangrijker is: Thea Beckman is erin geslaagd boeken te schrijven die de lezer meenemen naar de middeleeuwen. Ze leidt je door het ingewikkelde en soms prachtige middeleeuwse Europa, terwijl je tegelijkertijd bij wijze van speken de modder op het slagveld ruikt. Zeker voor de oorspronkelijke doelgroep, tieners, zijn het daarmee zeer waardevolle, instructieve boeken. Verplichte kost eigenlijk, samen met klassiekers als Kruistocht in Spijkerbroek. Volwassen doen er echter goed aan om mee te lezen, het is werkelijk de moeite waard. Vier NUtsterren dus en af en toe een kaarsje opsteken voor Thea, die ons inmiddels helaas ontvallen is.

Advertenties

Een gedachte over “Rad van Fortuin – Thea Beckman (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s