iPad: eerste bevindingen

Door een speling van het lot (zeker, er zijn slechtere spelingen denkbaar) kreeg de Beschermheer van NUt onlangs de beschikking over een heuse iPad. U weet wel, het apparaat waarmee Apple de markt voor tablet computers volledig open gegooid heeft. Wij hebben inmiddels een weekje met het apparaat gespeeld en kunnen u dus deelgenoot maken van onze eerste bevindingen.

We starten met het grote probleem: het is bij de iPad niet mogelijk in meerdere programma’s tegelijkertijd te werken, zoals bijvoorbeeld wel kan in besturingssystemen als MAC OS10 en Microsoft Windows. Multitasken is dus onmogelijk. Dat is lastig, voor je het weet zit je als een idioot programma’s te openen en te sluiten. Het goede nieuws is dat de oplossing nabij is. Voor de iPhone, die hetzelfde probleem kende, is dit probleem inmiddels opgelost, voor de iPhone 4 tenminste. Het schijnt dat nog dit najaar een update voorzien is voor de iPad die het probleem op dezelfde manier verhelpt. Overigens is het huidige besturingssysteem voorlopig wel ontzettend stabiel, vastlopers hebben wij nog niet gehad.

Wat wel prettig is: de iPad heeft een bijzonder fraai en goed functionerend touch screen. Typen is op het apparaat verrassend aangenaam. In het begin maak je wat meer typefouten, maar het went snel. Wel vinden wij het lastig om met de cursor door een tekst te gaan en verloopt het selecteren van stukken tekst nog wel eens moeizamer dan we gewend zijn.

Browsen over het web gaat perfect met de iPad. Links worden feilloos aangetikt, je krijgt onbewust een beetje het gevoel dat je wat meer in de website zit dan bij toetsenbordbediening. Filmpjes kijken gaat heerlijk, ook al doordat het scherm vlotjes horizontaal draait als je de iPad 90 of 180 graden draait.

Onze ervaring is bovendien dat de iPad veel meer dan een netbook, laptop of desktop locatie-ongebonden is. Je gaat er net zo makkelijk mee op de bank zitten als aan de keukentafel of in de trein (mits je 3G hebt, zonder internet is het niet echt een boeiend apparaat). Het touchen zorgt voor een zeer gebruiksvriendelijke, natuurlijke bediening.

Tot slot de batterij. Die blijkt heel behoorlijk te presteren al hebben wij het gevoel dat het opladen wat traag gaat.

Al met al een heel aardig apparaat, die iPad. Zodra hij kan multitasken wordt hij een serieus alternatief voor elke laptop en verslaat hij elk netbook.

Wordt vervolgd…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s