The American (+++½)

Een middagfilm, dat was alweer een tijdje geleden. Meneer en mevrouw de Voorzitter togen naar een Utrechts filmhuis om de nieuwste film van regisseur en fotograaf Anton Corbijn te aanschouwen.
Het verhaal (het scenario is naar de roman A Very Private Gentleman van Martin Booth) vangt aan op de sneeuwvlaktes van Zweden. De gebeurtenissen die daar plaatsvinden leiden huurmoordenaar Jack (George Clooney) naar een onderduikadres in Italië. Een provinciaal dorpje wordt de locatie voor zijn laatste job. De bedoeling is dat hij zich hier onopvallend ophoudt en geen contact zoekt met bewoners en zeker geen vrienden maakt. Al gauw dineert hij ’s avonds met de plaatselijke pastoor en het vrouwelijk schoon kan hij ook niet versmaden …

Het geluid en de montage dragen de film in grote mate; veel ‘schrik-effecten’ houden de film in gang. Dit naast het spel van Clooney en de Nederlandse Thekla Reuten. Het camerawerk is niet van Corbijn zelf maar heeft wel zijn ‘stiel’.

Corbijn’s tweede film moet je eigenlijk niet vergelijken met zijn debuut Control. De biopic uit 2007 heeft een ander tempo, onderwerp en is bovendien in zwart-wit gedraaid.
The American
is een echte thriller die in ieder geval mevrouw de Voorzitter in spanning hield. Zo komen wij in een gezamenlijke beoordeling tot +++½ plussen!

(Stills: kinobank.org)

Advertenties

4 gedachtes over “The American (+++½)

  1. Heb hem gisteren gezien. Viel mij erg tegen. 1 à 1,5 sterren hooguit. Had het idee dat na het inhuren van Clooney al het geld op was, zodat er geen fatsoenlijke scenarioschrijver meer aangetrokken kon worden. Wel mooie plaatjes van de Abruzzen, dat wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s