Het Ontbijt

Hieronder volgt een column die de secretaris wellicht zal plezieren. Ongeveer een jaar geleden zette hij namelijk bij de Beschermheer de opdracht uit om een schrijfsel te produceren over Het Ontbijt, vermoedelijk vanuit de gedachte dat als een boek over Het Diner een bestseller kan worden, een blogpost over Het Ontbijt ook wel links en rechts wat bezoekers zal trekken. Kortom, het heeft even geduurd, maar hier is ie dan.

Er wordt wel gezegd dat Het Ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar dat is natuurlijk pertinente onzin en zekersteweten afkomstig van dezelfde bedenkelijke types van weinig gewetensvolle reclamebureaus die ons al sinds jaar en dag willen doen geloven dat Kip het meest veelzijdige stukje vlees is en de dag gebroken moet worden met een getikt eitje. Getikt zijn echter enkel zij die deze onzin geloven en denk maar niet dat de veel te snelle auto’s van die reclamegasten rijden op melk, de witte motor.

Goed, het ontbijt is dus helemaal niet belangrijk, wat overtuigend bewezen wordt door allerlei zorgeloze figuren die dag in dag uit helemaal niet ontbijten en desondanks behoorlijk in leven weten te blijven. Om dezelfde reden twijfelde de Beschermheer ook lange tijd aan het bestaan van vitamines trouwens.

Toch is het nog niet zo gek om te onbijten, want je kunt er donder op zeggen dat het overslaan van het ontbijt leidt tot ongezonde compensaties van diverse pluimage, zoals onbeschoft veel koffie drinken, koekjes snaaien of chocoladerepen naar binnen duwen. Kortom, de Beschermheer is een trouw ontbijter en probeert dit ook zijn kinderen aan te leren. Dit lukt echter maar matig. Onze westerse maatschappij is er immers op gericht om alles snel af te raffelen, maar kinderen zijn in die zin nog niet verpest. Heb je ze dus eenmaal uit bed gesleurd, onder de douche geslingerd en een trui over het hoofdje getrokken (auw papa, mijn haren!) dan gaan ze lekker zitten dralen aan de ontbijttafel. Uren lang kunnen ze frummelen met een bakje cornflakes, terwijl een kwartier verderop de oppas bedenkelijk op haar horloge kijkt. De laatste tijd belandt mijn zoontje dan ook steeds vaker op de autostoel met het bakje in zijn handen, zodat hij tijdens het korte autoritje lekker door kan knabbelen.

Misschien is het matige enthousiasme dat onze kinderen aan de ontbijttafel tentoon spreiden ook wel te wijten aan het gebrek aan fantasie waarmee het Nederlandse ontbijt samengesteld wordt. Beetje cornflakes, sneetje brood, bekertje melk, het houdt niet over. Nee, dan hebben ze het in Amerika beter bekeken. Pakt u er eens een stapeltje oude Donald Ducks bij. U vindt er ongetwijfeld een verhaal in waarin Donald voor de verandering eens wél een baan heeft. Sterker nog, hij heeft een functie aanvaard met taken waarin hij werkelijk uitblinkt. Tien tegen één dat een dergelijk verhaal begint met Donald die ontbijt met een enorme stapel heerlijke pannenkoeken (ja, met tussen-n).

De Beschermheer was nog niet zo heel lang geleden in New York en wat bleek: dit is de Amerikaanse realiteit! Zelden zo lekker ontbeten als bij het pannenkoekenbuffet van dat hotel naast Times Square. Er zijn dus plaatsen waar ze het wel degelijk serieus nemen, dat van die belangrijkste maaltijd van de dag. Op diezelfde plaatsen zijn de mensen bedenkelijk zwaarlijvig, dat dan weer wel. Bovendien, die verhalen van Donald Duck lopen altijd slecht af. Het is verdorie ook nooit goed.

Advertenties

5 gedachtes over “Het Ontbijt

  1. lang op gewacht, maar rijkelijk beloond, beschermheer! Ik onderschrijf echter het belang van het ontbijt. En wat is er heerlijker dan je lekker volvreten aan een ontbijtbuffet, zoals de secretaris afgelopen weekend heeft gedaan in een Ijslands hotel….mijn Surinaamse oom is helemaal slim: die eet ’s ochtends een flink bord spaghetti e.d., zodat hij er goed tegenaan kan de rest van de dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s