Indrukwekkende sportvrouwen (16): Daniela Silivas

Vorige week was het WK turnen in ons land, een evenement dat we pakweg 20 jaar geleden nooit dachten te mogen organiseren. De secretaris heeft zelf een wat moeizame relatie met deze gymnastische sport. Tijdens de gymles vroeger stikte hij van de zenuwen, als de docent aankondigde dat er geturnd moest gaan worden. Angst is een slechte raadgever, waardoor de pogingen van de secretaris om over de bok te komen vaak zowel lichamelijk als geestelijk een pijnlijke afloop hadden. Nee, het liefst was hij gevlucht naar moeders schoot. Het cijfer bedroeg bijna altijd een 6 of een 6-, waarbij dat laatste resultaat synoniem was voor ‘kan er niets van, maar doet z’n best’.

Desalniettemin vond de secretaris het geen traumatische belevenis om naar de wereldtoppers te kijken. Een sportvrouw die in die zenuwslopende turnjaren veel indruk op hem maakte, was de Roemeense Daniela Silivas. Dat heel vaak piepjonge turnsters flink gedrilld werden om maar te presteren, is alom bekend, zeker in die tijd. Tijdens wedstrijden zag je hun gespannen en afgetrainde bekkies zeer zelden een glimlachje produceren om de jury in te palmen. Zo niet Silivas. De Roemeense steelde tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988 met haar ontwapenende optreden, en dat voor een Oost-Europese!

84a29db764dcef676143bebf70f8be62

De samengestelde oefening individueel was een uiterst spannende aangelegenheid. Silivas en de Russische Yelena Shushunova zweepten elkaar met perfecte oefeningen op tot een ongekend niveau. Shushunova, door haar norse uitstraling een tegenpool van Silivas, trok uiteindelijk aan het langste eind met een score van 79,662 tegenover 79,637: een zeer miniem verschil dus. Het publiek had de Roemeense tiener echter in de armen gesloten en moedigde haar in de losse toestelfinales hartstochtelijk aan, zeker nadat Silivas met de andere Roemeensen ook de landenwedstrijd nipt had verloren van het Rusland van Shushunova.

Silivas stelde haar fans niet teleur: ze pakte maar liefst driemaal goud: op de brug met ongelijke leggers, de evenwichtsbalk (waar ze haar grote rivale met enkele tienden versloeg) en de vloer. Silivas’ gemoed werd alras opgeluchter en vrolijker, zodat ze -om de woorden van commentator Hans van Zetten te herhalen- de hele wereld haar ‘guitige koppie’ toonde. De secretaris herinnert zich nog de slowmotionbeelden van Silivas in de NOS-samenvatting van de Olympische Spelen, waar de omroep de begintonen van ‘Father Figure’ van George Michael onder hadden gezet. Rillingen, maar dan van een heel andere aard dan tijdens de gymlessen van de secretaris….

Advertenties

2 gedachtes over “Indrukwekkende sportvrouwen (16): Daniela Silivas

  1. Mooi beschreven.
    Silivas was ook weer bijna vergeten. Die poppetjes lossen elkaar af bij het leven; als leek geen bijhouden aan om nog niet te spreken van de Chinezen die eraan komen.
    Secretaris moet het overigens meer hebben van balinzicht maar dat terzijde. Wel bouwt hij inmiddels een indrukwekkende reeks op met zijn beschreven sportfiguren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s