Het nieuwe plassen voor mannen

Onlangs verscheen er in Trouw een artikel over de beste positie voor een man(nenlichaam) om een plasje te doen. Vanuit diverse perspectieven kwamen daar sterke en minder sterke argumenten naar voren om het portie urine staand danwel zittend te lozen.  Een bekkenbodemfysiotherapeut uit het AMC is helder: “Staand kun je je bekkenbodem minder goed ontspannen, dus leegt de blaas zich minder goed. Dat kan tot problemen leiden, zoals het bekende ’nadruppelen’ en blaasontsteking.” De gewone man voert een iets minder wetenschappelijke reden eraan toe: “Het zitten werkt ook op de darmen”, aldus een gelukkige lezer. Bijkomend voordeel: “Ik neem er veel meer m’n gemak van.”

In de discussie komen klachten voor over het extra huishoudelijk werk dat staand plassen met zich meebrengt. Een vrouwelijke lezer maakte schoon schip: “Mijn zoon, schoonzoon en drie kleinzoons zitten. Ik heb mijn man emmer, groene zeep en sopdoek voor de wc gewezen en gezegd dat het afgelopen is. Als hij staand wil plassen oké, maar dan zelf schoonmaken en zeker drie keer per week. Daar had hij niet van terug en sinds zaterdag zit hij. Onder protest.”

Bron: http://www.hln.be

De secretaris miste in de discussie nog de auditieve component. Regelmatig horen de bewoners in huize secretaris in ogenblikken van relatieve stilte de kletterende straal van de buurman ter linker- of rechterzijde. Al het hierboven zorgvuldig overwegende ziet de secretaris wel heil in de zittende positie. Hij stelt wel graag een aantal uitzonderingen aan deze richtlijn, uit oogpunt van redelijkheid. In de volgende gevallen zou men kunnen afwijken:

– op ternauwernood bereikte tolietvoorzieningen, alleen na zeer subiete en hoge nood

– op hygiënisch risicovolle plekken, zoals wegrestaurants, louche cafés en treinen

– op locaties waar schromelijk bezuinigd is op schoonmaakpersoneel

– op WC’s waarbij de voorganger flink heeft zitten stinken: een toevlucht tot een urinoir is dan zeker geoorloofd cq aan te bevelen

Neemt u thuis gerust eens de proef op de som: de secretaris ging u al naar tevredenheid voor!

6 gedachtes over “Het nieuwe plassen voor mannen

  1. Wat waar is, is waar. Een normaal toilet is eigenlijk niet bedoeld om staand in te plassen maar in het wild (ook in de kroeg e.d.) is het staand plassen gewoon veel handiger en sneller. Kijk naar de wachtrijen tijdens de pauzes van voorstellingen en dergelijke.
    “Niet stoer” is veelvuldig de beweegreden van mannen om toch staand te plassen. Desalniettemin schijnen veel mannen geen problemen met het zitten te hebben. „Zittend plassen is niet stoer maar je houdt een schone vloer”, is al tegeltjeswijsheid.
    Ik zou voor de aardigheid wel eens van Maurice de Hond willen weten, hoe dat statistisch in Nederland zit.

  2. Freek de Jonge zei ooit over staand plassen (specifiek over de straal): “ … soms slaat ‘ie wel ‘ns linksaf slaan en dan heb je poppen aan het dansen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s