We Think – Charles Leadbeater (+++1/2)

Sommige mensen hebben zo’n mooie naam dat hun boeken wel aansprekend moeten zijn. Zo lazen wij het boek We Think, want zeg nu zelf, Charles LEADBEATER, dat is toch een prachtige naam. Overigens sprak het thema van zijn boek ons ook zeer aan, dat zal in alle eerlijkheid zeker meegespeeld hebben.

We Think is een boek dat gaat over de kracht van massale creativiteit. Kort uitgelegd: u doet een beetje, ik doe een beetje, nog weer anderen doen een beetje en als we met voldoende mensen zijn, dan ontstaat er iets moois, Wikipedia bijvoorbeeld. Typisch iets dus dat mogelijk is dankzij de mediarevolutie die we momenteel beleven.

Leadbeater is eens diep na gaan denken over de mogelijkheden en beperkingen van dit soort creativiteit van de massa en bracht wat condities, mogelijkheden en beperkingen in kaart. Het resultaat zette hij op internet, alwaar de massale creativiteit zich direct bewees. Tenslotte liet hij zijn vrouw het geheel grammaticaal kloppend maken en voilà, het boek We Think rolde van de persen.

De gedachten van Leadbeater zijn zonder meer interessant. Hij komt tot een aantal voorwaarden die nodig zijn om We Think-achtige projecten als Linux en Wikipedia te laten ontstaan en trekt deze door naar tal van branches en activiteiten. Hij realiseert zich dat het daarbij niet alleen hosannah is. Het internet zoals we nu kennen en zoals het zich zal ontwikkelen, vormt natuurlijk ook een bedreiging voor onze veiligheid en onze privacy. Interessante kost dus, al slaagt Leadbeater er volgens ons niet altijd in om echt to the point te komen. Het is dan ook zeker meer sociologische literatuur dan managementliteratuur, wat overigens allesbehalve nadelig hoeft te zijn. De managers onder ons zullen alleen wat weinig aanknopingspunten vinden die ze morgen om 9.00 uur op kantoor kunnen inzetten.

Drieëneenhalve ster al bij al. En verplichte kost voor iedereen die fel voor- danwel tegenstander is van de ontwikkeling van de sociale component van het web.

Afbeelding: bol.com

Advertenties

2 gedachtes over “We Think – Charles Leadbeater (+++1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s