IJslands Golden Circle

IJsland is, naast de recente bankperikelen en overactieve vulkaan, natuurlijk vooral bekend om zijn indrukwekkende natuurschoon. Al wil de secretaris niet onvermeld laten dat het land een noviteit had met de eerste openlijke homoseksuele premier (Jóhanna Sigurðardóttir in 2009) en momenteel -zeer benijdenswaardig-  een regering heeft bestaande uit een coalitie van sociaal democraten en linkse groenen. Maar laten we hier ons eens concentreren op een tocht die elke toerist een mooie dag op zal leveren: de ‘Golden Circle’ vanuit Reykjavik.

Vrouwlief was tijdens het inleeswerk al dusdanig onder de indruk geraakt, dat we besloten om de dag voor de trip een boek te kopen over deze bijzondere route. Een verstandig besluit, want zo werden we na de start in Reykjavik op het eerste gedeelte zonder noemenswaardige zijwegen (immer geraude aus) voorzien van enkele feitjes over land en volk. De eerste stop vond plaats in Þingvellir, een nationaal park waar je heerlijk rustig kunt rondlopen tussen enorme rotspartijen, diepe kloven en watervallen. Tot 1928 was hier het IJslandse parlement gezeteld, iets waar je je nu geen voorstelling meer van kunt maken.

Strokkur. Bron: upload.wikimedia.org

De eerste sneeuwvolkjes begonnen te vallen en we bemerkten weldra dat het weer in IJsland zeer wispelturig en implusief kan zijn. In no time belandden we in een soort van sneeuwstorm. De secretaris, bepaald geen mobiele held in winterse omstandigheden, zweette peentjes, maar besloot het stuur maar goed vast te houden, onderwijl flink bemoedigd door zijn echtgenote die na een slopend half uurtje de drivers seat overnam. Mede door het zich herstellende weer zetten we koers naar ongetwijfeld één van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland, het Geysir-gebied. De actiefste trekpleister is Strokkur, een geiser die om de circa 7 minuten de toeschouwes ‘oeh’ en ‘ah’ laat roepen. Ga wel aan de goede kant van de wind staan, anders krijg je een flinke portie hete  zwavellucht in je snufferd.

De temperatuur was inmiddels danig gekelderd, zodat we bij de Gulfoss (de gouden waterval) onszelf moed moesten inpraten om de auto uit te stappen. We werden beloond: een spectaculaire aanblik van die gigantische waterval die ruim 30 meter naar beneden klettert. Op de terugweg beleefden we in onze ogen het (weliswaar korte) absolute hoogtepunt van de tocht: de vulkaankrater Kerið. Luttele meters van de weg, een betoverend mooi gat van circa 55 meter diep en 170 meter breed dat volgens deskundigen zo’n 3000 jaar oud is. Het kleurenpalet van het mos is sprookjesachtig, zelfs in de verschrikkelijke wind en regen die ons op dat moment teisterden.

Kerid. Bron: exviking.net

We wilden naar Reykjavik terugkeren via een omweg naar ander natuurpracht, maar de plaatselijke TomTom deed ons op een B-weg belanden die onder een tweede sneeuwstorm meer deed denken aan een helletocht. De daaropvolgende C-weg was afgesloten van 1 oktober tot 1 mei; ergens gelukkig maar, want ons lot zou in handen komen van onheilspellende krachten, iets wat niet al te raadzaam is met twee nakomelingen thuis. Vrouwlief leidde ons moedig terug naar de hoofdweg, waar we langzaam maar zeker beseften dat er een einde kwam aan het IJslandse avontuur. Na het inslaan van enkele snuisterijen en een dampend thermaal bad in het hotel, keken we terug op een avontuurlijke dag.

Advertenties

3 gedachtes over “IJslands Golden Circle

  1. Mooi beschreven, ongetwijfeld indrukwekkende natuur maar geen woord over het depressief makende geringe aantal daglichturen in deze tijd van het jaar. Is het enige lichtpuntje voor mannen het demografische kengetal van de verhouding mannen/vrouwen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s