The Social Network (+++1/2)

Facebook is een wonderlijk fenomeen. Een matige interface, nare advertenties, slechte privacyvoorwaarden… en toch is het de grootste netwerksite ter wereld. Groot genoeg in ieder geval om de nog maar korte ontstaansgeschiedenis – Facebook werd in 2003 opgericht als TheFacebook – samen te vatten in een waar koningsdrama en het bimbambom de bioscoop in te slingeren, alwaar de Beschermeer hem ging zien met een stuk of wat andere communicatiespecialisten.

De film begint met prachtige sfeerbeelden van Harvard en omgeving, waar een jonge informaticastudent, de nogal autistisch aandoende Mark Zuckerberg, een website in elkaar knutselt waarop Harvard studenten hun vrouwelijke collega’s kunnen beoordelen. Een daverend succes dat weinig waardering oogst bij de leiding van de Universiteit.

Zuckerberg komt er vanaf met een lichte straf en zijn naam is gevestigd, vooral bij de betreffende meiden. Er zijn echter ook mensen die het wel in hem zien zitten. Zo vraagt een clubje jongens hem om een netwerk site op te zetten. Moet voor hem een eitje zijn gezien zijn programmeerkunsten. Zuckerberg hapt toe, maar voert uiteindelijk geen flikker voor ze uit. In plaats daarvan creëert hij een variant op het idee van zijn opdrachtgevers en noemt het TheFacebook.

Zijn nieuwe site slaat enorm aan op Harvard en de stap naar andere Amerikaanse Universiteiten is snel gemaakt. Ondertussen botert het steeds minder tussen Zuckerberg en zijn beste vriend, die de financiën voor zijn rekening neemt. Het dilemma is voor social media begrippen klassiek. Wel of geen advertenties op de site? Zuckerberg peinst er niet over. Pas als Facebook zo groot is dat niemand er meer omheen kan, is er ruimte voor advertenties. Hun relatie verslechtert nog verder als de oprichter van Napster het duo van adviezen begint te voorzien, zoals het idee om The uit de naam weg te halen en er Facebook van te maken.

Een en ander eindigt in rechtszaken tussen Zuckerberg en zijn beste vriend en tussen Zuckerberg en het clubje jongens van wie hij het idee min of meer gestolen heeft. Al ziet hij dat zelf anders. “I you guys invented the Facebook, you would have invented the Facebook” is wat ons betreft nu al een klassieker. Het zijn deze rechtzaken die de rode draad van de film vormen. De rest is flashbacks. Gezien het nogal taaie onderwerp heeft de filmmaker er het beste uitgeperst. De film kent van tijd tot tijd fraaie shots, zit vol met knap acteerwerk, is strak en snel gemonteerd en verveelt derhalve geen moment. Ondertussen leert de oplettende kijker nog wat bij over social media. En blijkt de filmposter treffend: you can’t get to 500 million friends without making a few enemies. Drieëneenhalve NUtster: +++1/2.

Foto: imdb.com

Advertenties

4 gedachtes over “The Social Network (+++1/2)

  1. Afgezien van de rechtszaken en de autistische inslag had ik de NUtbloggers meer het Zuckerbergse succes gegund. Valt er niet alsnog een gat in de markt te vinden? Een succes als Marktplaats zou al fantastisch zijn via een stevige sessie op de hei of is dat oubollig? Een paar dikke sigaren en een fles whiskey doen ook al veel voor ‘de heren van stand’. Het proberen waard?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s