Wandelen bij Nijmegen: de N70

De Beschermheer was onlangs voor werk in Spanje en bleek daar opeens, tot zijn eigen schrik, een bevlogen wandelaar te zijn geworden. Toen kort daarna Mevrouw de Beschermheer het op haar heupen kreeg en aandrong op “een weekendje weg”, pleitte hij er dan ook vurig voor om de wandelschoenen aan te trekken.

De keuze viel qua bestemming om een onnavolgbare samensmelting van romantische en praktische redenen op Nijmegen. Mevrouw de Beschermheer boekte een willekeurige bed & breakfast en we reden erheen. Eenmaal aangekomen bedacht de Beschermheer dat het wel aardig zou zijn om een erkende wandeling te lopen in plaats van het gebruikelijke geklungel op eigen gelegenheid.

Google hielp en wees ons op het bestaan van de N70 route, die zonder meer met grote geheimzinnigheid omgeven is. Zo valt het niet direct mee om er een kaartje van te vinden. De VVV van Nijmegen heeft het links en rechts verboden om kaartjes te publiceren, ze willen ze liever verkopen voor 2 euro per stuk. Een besluit van een vrolijk stemmende kleinzieligheid dat wij hierbij met nog meer vrolijkheid saboteren door de kaart bij deze nog maar eens te publiceren:

http://www.ilja-bakker.nl/Googlemaps/natuurroute_N70%20XL.htm

Ook bijzonder: de lengte staat te boek als “16-18 km lang”, terwijl soms ook 20 kilometer genoemd wordt. Kort na de start van de wandeling ontdekten we vermoedelijk waarom. De N70 route is een overblijfsel uit het natuurjaar 1970 (!) en op het meest westelijke deel van de route werden zo te zien, of niet te zien eigenlijk, de paaltjes die de route markeren sinds dat heugelijke jaar niet meer vervangen, zodat je al gauw een kilometertje meer of minder in de  benen hebt.

Genoeg gezeurd, wat verder naar het oosten is de markering een stuk gründlicher uitgevoerd, je bent daar dan ook wat dichter bij Duitsland. En de route, dat moet eerst en vooral gezegd, is vooral mooi. De hoogteverschillen zijn on-Nederlands groot, het gaat voortdurend fors op en af en het is genieten geblazen bij de steeds veranderende uitzichten, bossen, weitjes en doorkijkjes. In het westen is de architectuur van de villa’s interessant, het oostelijke deel is heerlijk landelijk. Kortom, de medewerkers van Staatsbosbeheer die de route ooit ontwierpen kunnen nog altijd trots zijn op hun werk.

Zoals op het kaartje te zien loop je tussen Beek, Berg en Dal en Ubbergen door. Ergens bij het meest oostelijke punt ligt het bekende pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, een prima halte om de inwendige mens te versterken. En weer wat verderop kwamen wij bijgaande, bijzondere creatie tegen. Een aanrader, die goeie ouwe N70!

12 gedachtes over “Wandelen bij Nijmegen: de N70

 1. Ik moet bekennen dat de schrik niet enkel aan de beschermheer is, wat een ommezwaai!

  Betekent dit dat we de traditie van het winterkamperen ook weer van het stof kunnen ontdoen en dat er dan voor de verandering wél een fatsoenlijke afstand gelopen kan worden, zonder gezeur van de Beschermheer “die-naar-eigen-zeggen-niet-zo-van-wandelen-houdt”?

 2. Rondom Nijmegen zijn inderdaad mooie wandelroutes te vinden. Kun je je alvast voorbereiden wanneer je naar Brabant komt. Rondom Tilburg zijn ook mooie wandel- en fietsroutes te vinden.

 3. Dat mag :-) Al kan ik me daar uiteraard niets meer van herinneren en die uitnodiging was vast ergens bij het oud-papier terecht gekomen. Laten we daar geen discussie over gaan voeren (wellicht was dat in het jaar dat ik 5 dagen non-stop door de Poolse sneeuw slofte, zonder duidelijk aanwijsbaar doel?), maar het belangrijke punt aansnijden. Wanneer gaan we weer?

   1. Waarmee ook het grote genotspunt van winterkamperen optimaal gebruikt kan worden: véél tijd om te slapen! Laten we een optie nemen op iets rond die tijd, ik heb nog wel wat vrije dagen stuk te slaan… We kunnen ook de mannekes nog meenemen, dat verkort de afstand zeker tot acceptabele proporties!

 4. Met dank. Dit soort sabotage verdient navolging. Mooie afstand van, laten we zeggen, rond 20 km dus te doen. Het kaartje komt dan ook in de submap: ‘Nog te lopen routes’ van de ‘To-do list’.

  Beschermheer lijkt van zijn geloof te zijn gevallen. Wielrenners haten in het algemeen lopen, dus: “Wat is er in u gevaren?”

 5. hulde beschermheer, en de secretaris vergenoegt zich na het lezen van een dergelijk blog dat hij nog in Nijmegen woont. Heb je nog gelezen over de Elyzeese velden bij Beek, een prachtige naam voor een prachtig gebied?

 6. De Elyzeese velden staan nog steeds op mijn verlanglijstje. Destijds heb ik bij het programma De Wandeling gezien hoe mooi het gebied is.
  En natuurlijk, onderweg een plek om cappuccino te drinken, met deze versnapering is het voor mij volmaakt.
  Wellicht wil de secretaris met zijn moeder, misschien wordt het dan voor hem een “pelgrimstocht”, deze route lopen.

  Trouwens indertijd heeft de “kleine secretaris”met zijn ouders op de Duivelsberg gewandeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s