Het hachelijke avontuur van Sinterklaas bij het pontje Kessel-Beesel

De secretaris was met zijn directe voor- en nageslacht het afgelopen weekend in een vakantiehuisje in het Limburgse Reuver (gemeente Beesel). Reden was het 40-jarig huwelijk van de ouders van de secretaris, waarvoor vanaf deze plek nogmaals hulde. Het uitje viel tegelijk met de aankomst van Sinterklaas en daarom verdiepte de familie zich in de lokale situatie om een glimp van de Goedheiligman op te vangen. Zoon en dochter waren immers al aardig in de stemming gekomen door de uitzendingen van het Sinterklaas-journaal en de (niet al te spectaculaire) intocht in Harderwijk.

We troffen het, de oude weldoener werd slechts 1 km verderop binnengehaald in het Maasdorp Kessel. Daartoe moest tot grote vreugde van de secretaris en zijn kroost het schattige pontje Beesel-Kessel worden genomen. Aangezien de schipper slechts 20 eurocent rekende voor de overtocht, ging dit drietal nog een keer extra heen en weer (en niet op en neer, zoals vrouwlief suggereerde). Na enkele cappuccino’s en fristi’s in het gezellige dorpscafé, werden regenjas en paraplu meegetorst naar de kade, waar die goede Sint rond lunchtijd zou aanmeren; althans, dat was oorspronkelijk het programma.

Bron: http://www.plaats.nl

Door het wassende water na de eindeloze regenbuien was de kade geen verantwoorde plek voor een man op leeftijd. De Kesselaren waren geenszins uit het lood geslagen, want niet voor niets was het hele dorp inclusief fanfare voor deze speciale dag uitgerukt. Het organisatiecomité had bedacht om de Sint via het pontje aan wal te laten komen. Een lumineus idee en bovendien een aankomst die de Sint in die eeuwen daarvoor zelden tot nooit zal hebben meegemaakt. De dolenthousiaste gezichtjes van de kinderen bij het naderen van de Goedheiligman deden hun ouders en grootouders bijna smelten. De aanwezige menigte zong Sinterklaas en zijn Pieten uit volle borst moed in om de gewaagde overstap naar de pont te maken.

Een spannend moment volgde: even leek het erop of de schipper van de boot het niet helemaal begrepen had, maar met een snel ingezette schwung werd dan toch connectie gemaakt met de veerpont. Enigszins stijfjes verhief de oude baas zijn been over de reling om vervolgens de Limburgse warmte te ontvangen. Zoon- en dochterlief toonden hun assertiviteit door hun plastic tasje onder de aandacht te brengen van de drukbezette Zwarte Pieten. Helaas zat er in die van zoonlief een gat, waardoor de helft van de buit verdronk op de steiger van het pontje.

Maar niet getreurd: unaniem verkneukelden we ons over deze bijzondere belevenis, ofschoon we Sinterklaas en de Pieten niet meer achterna konden lopen in hun triomftocht door Kessel. De baas van de veerpont was zo vriendelijk om ons weer terug te brengen naar de Beeselse kant, maar dit moest gezien de enorm snelle stijging van het waterpeil zeer rap gebeuren. De secretaris liep die middag nog een rondje hard langs diezelfde plek aan de Maas en zag toen het bordje ‘veer gestremd’ staan. Hij genoot van het mooie uitzicht op de Maas en glimlachte bij de gedachte aan de taferelen die zich enkele uren daarvoor hadden afgespeeld.

Advertenties

4 gedachtes over “Het hachelijke avontuur van Sinterklaas bij het pontje Kessel-Beesel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s