Farewell Tour Simply Red in Gelredome

Afgelopen vrijdagavond had Simply Red het laatste optreden in Nederland met hun Farewell Tour. Voorman Mick Hucknall vindt het na 25 jaar welletjes en gaat zich richten op soloprojecten. De secretaris, bepaald geen fervent concertganger, besloot voor deze gelegenheid om de stoute schoenen aan te trekken en begaf zich met zijn eega naar het Gelredome in Arnhem. Na een kwalititatief aardig, maar tamelijk kort en bloedeloos voorspel van de Rotterdamse singer-songerwriter Charlie Dée, was het wachten op de Engelse popgroep.

Hun komst op het podium werd voorafgegaan door een reeks clipfragmenten, afgewisseld met beelden van (politieke) misstanden. Die combinatie kwam warrig over, maar de bedoeling was vast om de maatschappijkritische inslag van de band over de bühne te brengen. Kort na negen uur verschenen Hucknall cum suis die koeltjes openden met het symbolische ‘Your mirror’. De secretaris kreeg een paar nummers later kippenvel bij zijn favoriete nummer ‘Jericho’ dat jammer genoeg een wat langzamer arrangement had gekregen.  Hucknall reeg de nummers gladjes aaneen en probeerde ook zijn bandleden hun aandeel te geven, met misschien wel als uitschieter de saxofonist Ian Kirkham. Simply Red bewees andermaal van verschillende markten thuis te zijn: soul, pop, funk en reggae wisselden elkaar af, waarbij die laatste stijl terugkwam in een tribute aan de net overleden Gregory Isaacs met het swingende ‘Night Nurse’.

Toch duurde het vrij lang voordat het publiek echt los kwam. Het optreden bezat, om de symboliek van de Beschermheer te gebruiken, meer Duitse degelijkheid dan Frans temperament. Ons bekroop het gevoel dat Hucknall bezig was aan één van de vele laatste klusjes: hij gaf het publiek niet de indruk dat het een speciale avond was. Wellicht kwam dit ook doordat de leadzanger de hele avond zijn zonnebril ophield, een kledingstuk waar toch al gauw enige minachting vanaf straalt. Niettemin werd tijdens het afsluitende deel de zithouding door vele fans verlaten, want met de klassiekers ‘If you don’t know me by now’, ‘Stars’ en ‘Fairground’ gingen de heupen en handjes los.

Hucknall eindigde met het prachtige ‘Holding back the years’, maar ook hier liet hij zijn zakelijke, enigszins ongeïnspireerde houding niet varen. Hucknall, ofschoon een buitengewoon artiest,  lijkt wel toe aan een nieuwe uitdaging. Op 19 december valt in Londen het doek definitief voor Simply Red.

Advertenties

5 gedachtes over “Farewell Tour Simply Red in Gelredome

  1. Zijn wilde rooie haarbos bekoorde mij het meest. De rest en de muziek (met enkele uitzonderingen): passanten. Goed als je weet wanneer je tijd is gekomen. Er komen zeker geen Doe Maar-taferelen op 19 december.
    Bye, bye, Simply Red.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s