Indrukwekkende sportvrouwen (17): Ranomi Kromowidjojo

Als er één sportster is die momenteel de successen aaneenrijgt, dan is het wel Ranomi Kromowidjojo. De zwemster pakte onlangs op de EK kortebaan (we hebben het hier natuurlijk over zwemmen) 4 gouden medailles en is as we speak ook in Dubai aan een fraaie zegereeks bezig. Ze won gisteren de honderd meter vrije slag en knoopte er vervolgens met drie andere sportvrouwen, die overigens moeiteloos in deze serie zouden passen, winst op de estafette aan vast.

Wij leerden Kromowidjojo kennen als Ranomi Met-de-moeilijke-achternaam. Het was een tijd waarin de Nederlandse sportliefhebber verwend werd (in de normale zin van het woord natuurlijk) door zwemdiva’s als Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis. Al te veel acht sloegen wij van NUt dan ook niet op dat donkerharige nieuwkomertje, al zag het lijf er imposant gespierd uit en was de glimlach alleszins vriendelijk. Inmiddels is duidelijk dat Kromowidjojo de nieuwe diva is, al hechten wij eraan te benadrukken dat de negatieve connotatie van het begrip diva hierbij even uitgeschakeld dient te worden. Iets wat overigens zonder meer ook geldt voor Marleen Veldhuis en ach, Inge de Bruijn deed ook eigenlijk altijd redelijk normaal.

Leuk om te weten: Kromowidjojo kreeg op bijna driejarige leeftijd op een Spaanse camping haar eerste badpak. Ze had het nog niet aan of ze sprong in het diepe, kennelijk in de veronderstelling dat ze nu ook direct kon zwemmen. Moeders viste haar maar gauw van de bodem van het zwembad. “Nog een keer!”, riep zij desalniettemin enthousiast toen ze weer boven kwam.

Het geboortejaar van Kromowidjojo is – u leest het goed – 1990. Dit betekent dat zij pas 20 jaar is. Onvoorstelbaar maar waar: zij heeft nu al alles bereikt wat er te bereiken is in de sport: nationaal, europees, mondiaal en olympisch goud. Daarbij past diep respect.

9 gedachtes over “Indrukwekkende sportvrouwen (17): Ranomi Kromowidjojo

 1. Hoedje af voor haar, omdat ze niet zo heel lang geleden een tijd uit de “swimming” is geweest ivm met een hersenvliesontsteking als gevolg van een griep. Groot respect mijnerzijds voor deze comeback.

 2. Wat goed is, komt snel. Letterlijk en figuurlijk. Ligt ongeveer 25 uur per week in het water, onbegrijpelijk dat ze er steeds mooier gaat uitzien!

  Overigens, wat mij betreft nog te vroeg in de eregalerij en had het blogje over haar nog even opgezouten kunnen worden tot na de Olympische Spelen in 2012.

 3. Ranomi traint in Eindhoven, dus weer uit de stal van waaruit Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis kwamen. Dus een waardige opvolgster, tussen al dat zwemgeweld uit Frankrijk of Amerika. Hopelijk gaat ze nog lang mee.

 4. @Wallie zegt:

  maandag 20 december 2010 om 6:39 pm | Beantwoorden
  Oh ja, hopelijk zijn de hand- en armstanden, zoals op de foto niet blijvend. Zou een sterk geval van beroepsdeformatie zijn.

  Maar dan van de beeldredacteur van de site. De foto is onacceptebel uit hoogte-breedte verhouding getrokken. Zonde.

  Als je op de foto rechtsklikt en dan Afbeelding opslaan als kiest kun je hem opslaan en openen in Gimp of Photoshop. Dan krijg je hem wel goed te zien. En dan is ‘ie een stuk mooier. En zij ook :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s