Connect! – Menno Lanting (++++)

De Beschermheer is op zoek naar de waarheid qua nieuwe en sociale media en verslindt dientengevolge regelmatig een boek over dit onderwerp. Uiteindelijk moet dit op korte termijn leiden tot een eigen boek. Een pretentieuze ambitie, we zijn benieuwd of en waar het schip strandt. Evengoed kunnen wij onze leesbelevenissen over dit onderwerp best met u delen.

Connect! is één van de betere uitgaven in het genre. Lanting schetst met een prettig leesbare stijl de gevolgen van de opkomst van de sociale media.

Zo constateert hij dat er een tweedeling dreigt te ontstaan in de samenleving. Aan de ene kant hebben we de digital natives, de jongeren onder ons die opgegroeid zijn met het internet. En aan de andere zijde de digital immigrants, de wat ouderen die er niet mee opgegroeid zijn en voor wie het in meer of mindere mate behelpen is. Dit betekent dat organisaties op alle fronten anders zullen moeten leren denken. Marketingcommunicatie is niet meer wat het geweest is, research en development en interne communicatie ook niet, laat staan human resource management.

Waarin Menno Lanting zeker niet te kort schiet is het aantal voorbeelden dat hij gebruikt om zijn betoog te ondersteunen. Wat echter opvalt is dat de geïnterviewden, die zonder uitzondering werken bij gerenommeerde merken en organisaties, het ei van Columbus nog niet ontdekt hebben. En waarin Lanting misschien wel wat te kort schiet, is het aanreiken van oplossingen die wél leiden naar het zo vurig gewenste ei. Wat dat betreft scoort een boek als De Conversation Manager van Van Belleghem toch beter.

Een must-read voor de moderne communicatieprofessional desalniettemin. Een degelijk boek dat goed inzicht biedt in de sociale media revolutie en de verstrekkende gevolgen ervan. Vier NUtsterren lijken ons op z’n plaats: ++++

Connect! is gemakkelijk verkrijgbaar, dus we gaan hier geen reclame maken voor bol.com, waar we de foto vandaan hebben. Kosten: doorgaans € 22,50.

Advertenties

5 gedachtes over “Connect! – Menno Lanting (++++)

 1. Lanting’s favoriete quote is: “when the wind of change blows, some build walls, others build windmills”.
  Voorlopig houd ik het op:”the answer my friend, is blowing in the wind” Hoewel, achteruit kost ook benzine, las ik ergens.
  Op grond van Beschermheers 4 sterren, zet ik hem op mijn lijstje van de bieb. Ook elders wordt er lovend over het boek van Lanting geschreven. Op persoonlijke titel ben ik nog meer benieuwd naar Beschermheers eigen geesteskind, langs het gevaar af overvoert te worden met het (media-)onderwerp. We zijn tenslotte niet allemaal communicatieprofessional.

 2. Opmerkzaam gemaakt op uw bog, heren, wil ik dan toch direct met deuren in huis vallen en opmerken wat mij opvalt in woordkeus. Op zoek zijn naar ‘de waarheid qua sociale media’? Dé waarheid in een wens naar dergelijke stabiliteit zoeken in iets dat zo veranderlijk als hét alsmaar ontwikkelende ding van deze tijd? Lijkt mij een onbegonnen zaak. Desalniettemin natuurlijk geen overbode luxe te verdiepen in iets dat een steppingstone in voortgaande reis – het boek connect. Ach en heren, dé waarheid? Die bestaat niet.

 3. Welkom Marike! Natuurlijk is het zoeken naar de waarheid een onbegonnen zaak, maar dat lijkt me nog geen reden om de zoektocht te staken. Of dit iets te maken heeft met stabiliteit zou ik niet weten. Wat is de achtergrond van je interpretatie wat dit betreft?

 4. Marike’s deur, blijft half open. Ze blijft in feite hangen in de inleidende zin waarin de Beschermheer de aanleiding van zijn blogje aangeeft. Onomstotelijk vaststaande feiten zou je een vorm van dé waarheid kunnen zien. Verder zijn waarheden als paardenbloemen langs de weg. Je vindt ze overal maar daar gaat het niet om. Een diep emotioneel beeld van de werkelijkheid is voor de mens het enige waardevolle, ook in de literatuur.”
  Marike’s reactie raakt niet de kern van Beschermheer’s weloverwogen mening over Connect, die hij overigens –zuinig als hij is- toch met 4 Nutsterren beloont.
  Met de Beschermheer wil ook ik graag van Marike weten wat de achtergrond van haar interpretatie is. Verder begrijp ik niet, waarom slechts heren ietwat meewarig over dé waarheid aangesproken worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s