Caesarion – Tommy Wieringa (++++)

De donkere dagen rond kerst lenen zich prima voor het lezen van een stuk of wat boeken. Buiten is het bijna het hele etmaal donker, de dooi maakt alles nog wat mistroostiger dan al de bedoeling was en de lente is nog ver weg. Kortom, een mens maakt de kachel aan of zet de verwarming op 23, kruipt tegen de warmtebron aan en slaat een boek open. Heerlijk.

Deze Kerst ging grotendeels op aan Caesarion, een boek van Tommy Wieringa. Met zijn boek Joe Speedboot liet Tommy Wieringa enkele jaren geleden de Nederlandse literaire wereld op zijn grondvesten trillen. Ook de Beschermheer was danig onder de indruk van Joe Speedboot en keek dan ook vol verwachting uit naar het volgende boek van Wieringa. Zou de schrijver in staat zijn om opnieuw zoiets fenomenaals te produceren?

Het antwoord is een beetje ja. Caesarion is het bijzondere levensverhaal van een jongeman. Hij keert na lange tijd terug aan de Engelse kust om in het dorpje waar hij vroeger met zijn moeder woonde een begrafenis bij te wonen. Aan een vrouw die hij toevallig ontmoet vertelt hij zijn levensgeschiedenis. Die geschiedenis is gestart in Alexandrië, waar hij woonde met zijn Nederlandse moeder nadat zijn vader, een controversiële kunstenaar, vertrokken is. Tegen de tijd dat in Egypte het geld op is wordt het huis verkocht en vertrekken moeder en zoon via Nederland naar Engeland, waar een huisje op een klif betrokken wordt. De eigenaar waarschuwt ze: als er niets gebeurt aan de zeewering zal het huis vroeg of laat door de zee verzwolgen worden.

Als dit inderdaad gebeurt, is de jongen inmiddels volwassen geworden. Enerzijds door het verstrijken der jaren, anderzijds door het rauwe leven aan de kust. Een verdronken huis is niets waard en om weer brood op de plank te krijgen ziet de moeder zich gedwongen om haar oude beroep weer op te pakken: ooit was ze tot verbijstering van haar zoon een succesvol porno-actrice. Ze vertrekt naar LA en de zoon reist haar na.

Hierna gebeurt nog veel meer, maar we kunnen hier moeilijk het hele verhaal verklappen, dan gaat de lol er een beetje vanaf.

Het verhaal dat Tommy Wieringa op papier gezet heeft is er opnieuw eentje waar je van denkt: hoe komt hij er in hemelsnaam op. Daar komt bij dat hij het ragfijn opbouwt. Die twee elementen zijn de grote kracht van het werk. Leuke toevoeging zijn bovendien de dialogen tussen zoon en dochter.

Minpuntje vonden wij dat er in tegenstelling tot bij Joe Speedboot een aantal beschrijvende passages inzitten die af en toe wat abstract aanvoelden. Er zitten relatief veel stukken in het boek die weinig toevoegen. Wat echter keurig overeind blijft is de psychologie achter het acteren van de hoofdpersonen. Erg knap. Caesarion is dus een aanrader en wij geven het na lang wikken en wegen vier NUtsterren, het hadden er zomaar ook drieëneenhalve kunnen zijn.

Advertenties

4 gedachtes over “Caesarion – Tommy Wieringa (++++)

  1. Wieringa schreef laatst het Nationaal Dictee met daarin een verschrikkelijke werkwoordvervoeging: ‘geüpgradede’ (… Hoekse en Kabeljauwse twisten …). Voor de geïnteresseerden volgt hier de uitleg:

    Geüpgradede schrijf je met een lettergreep te veel, ge-up-gra-de-de, omdat het Engelse woord grade, waar je één lettergreep hoort, geschreven wordt met twee lettergrepen: gra-de. Er staat een trema op de u om te vermijden dat je [eu] gaat lezen. De inburgering van Engelse woorden in onze taal verloopt moeizaam, zoals dit woord laat zien. In het echte leven zou je kunnen zeggen: verbeterde, maar voor het Groot Dictee kiest de auteur natuurlijk het moeilijkste woord.

  2. Hier haak ik even af. Ik ben het gesproken boek van Joe Speedboot nog aan het beluisteren (ruim 8 uur). De sonore stem van de acteur heeft een welhaast hypnotische uitwerking op de luisteraar. Met de beschrijvende passages van Caesarion zal het waarschijnlijk nog lastiger worden om bij de les te blijven. Voorlopig parkeren dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s