Duplo huizen

Hoewel hij het van de Secretaris niet zo mag fomuleren, paste de Beschermheer de afgelopen week enkele dagen op zijn kinderen. Iets wat er doorgaans, in verband met drukke werkzaamheden, niet al te veel van komt. Niet dat hij dag en nacht van huis is, maakt u zich geen, zorgen, in ons huishouden wordt de ontwikkeling van de vader-kind relatie nauwlettend in de gaten gehouden, maar het was toch even wennen. Menig kwartiertje werd besteed aan het bouwen van Duplo huizen, één van de favoriete spelactiviteiten van de Beschermheer en diens zoon.

Dit bouwen met dit uiterst aardige materiaal van fabrikant Lego ging vader en zoon dermate goed af, sorry voor de onbescheidenheid, dat de Beschemheer zichzelf vragen begon te stellen. Als de stenen wat uitvergroot werden, waren er dan niet prima huizen mee te bouwen? En zo ja, waarom doen we dat niet massaal? Het is licht materiaal, lijkt vrij stijf te zijn. Er gaat veel lucht in die stenen zitten, isoleren zal het dus ook wel. En het is lekker flexibel, een verbouwing zou in een handomdraai gefikst zijn.

Duplo huis van duplokunst.web-log.nl

De vraag werd: is this idea too big for our economy? Stel dat we massaal huizen gingen bouwen van Duplo-achtige systemen, zou onze enorme bouwsector dan in één klap failliet zijn, met enorme problemen voor alle economische systemen die eraan vastgeknoopt zitten? Natuurlijk is de Beschermheer op bouwgebied een volslagen amateur, maar het idee hield ons dermate bezig dat wij de vraag neerlegden bij een echte architect. Wouter van Alebeek van WE Architecten te Amsterdam wees ons op het volgende:

“Ja, met Duplo-achtig materiaal kun je structuren bouwen die best sterk zijn, maar wat is nu echt je doel? Wil je snel bouwen met een tijdelijk karakter, of moeten we in Nederland een meer toekomst-gericht soort bouwen ambiëren? De snelle bebouwing van na de tweede wereldoorlog is nu al weer grotendeels afgeschreven en wordt gesloopt. Na 50 jaar, hoe duurzaam is dat? In Nederland is de komende jaren geen behoefte aan grote hoeveelheden tijdelijke bebouwing, sterker nog in grote delen van het land is de opgave Krimp. De bebouwing die nog wel nodig is, zouden we zo moeten bouwen dat deze lang mee kan en flexibel is, dwz een overmaat aan ruimte en constructieve flexibiliteit. De constructie van een gebouw speelt daarin de hoofdrol, het is niet voor niets dat de pakhuizen uit de 15e eeuw het nog steeds prima doen: overmaat aan hoogte en sterkte = flexibiliteit. Daarbij zijn ook grote daglichtopeningen gewenst, die lijken me nog lastig te realiseren in Duplo, net als de vloeren, de installaties, de inrichting. De wanden die je uit Duplo zou kunnen optrekken zijn maar een klein onderdeel van een gebouw.

Waarom is Duplo dan nog niet doorgedrongen tot gebieden waar wel behoefte is aan snelle tijdelijke bouw (Haiti e.d.)? Een antwoord op die vraag is wederom gebrekkige duurzaamheid. Je moet bouwmaterialen niet de hele wereld over slepen. Beter is het om met lokale materialen een gebouw op te trekken. In Nederland is veel klei, hier maken we dus bakstenen huizen. Elders is meer hout, daar moet je in hout werken…”

Daarmee lijkt de vraag ons voldoende beantwoord en gaan we over tot de orde van de dag. Wij van NUt zijn immers ook van de duurzaamheid!

Advertenties

8 gedachtes over “Duplo huizen

  1. Beschermheer, je bijdrage is de NUts, en een primeur (volgens mij). De eerste keer dat we een expert aan het woord laten. Dit smaakt naar meer, wat mij betreft maken we duurzaamheid ook een terugkomend thema!

  2. schitterend bouwsels van die James May, inderdaad. Heerlijk, al die kleuren. Wat de secretaris betreft zou dat de bouwtrend moeten worden: weg met wit, bruin, zwart en andere duisternis!

  3. Ondanks de klei misschien toch een idee voor recreatiedoeleinden zoals vakantiewoningen e.d., studenten- en asielzoekershuisvesting, of als tijdelijke onderkomens voor onze Poolse vrienden? Een iglo in de achtertuin? In ieder geval leg(i)o mogelijkheden, kleurrijk en vrolijk.
    Externe expertise van tijd tot tijd is overigens een prima aanvulling.

  4. Tja, in Tilburg worden nu ook al die lelijke bouwsels uit de jaren 50 met de grond gelijk gemaakt. Overal verschijnen nu luxueuze appartementen. Of die betaalbaar zijn voor al die Tilburgers, is ten tweede. Nu is er ook een soapserie gaande op de Korvelseweg, waar ik vlakbij woon. Daar staan 3 huizen in Amsterdamse School. De eigenaar, een pandjesbaas wil ze slopen, maar een bewonerscomité dat zich inzet voor behoud van Tilburgs erfgoed wil deze behouden. En zo nu gaat de gemeente er zich mee bemoeien, waardoor de pandjesbaas de gemeente nu voor de rechter daagt. Ik volg het met amusement, want Tilburg en erfgoed en duurzaamheid. Mwha……………………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s