Lichtpuntje van de musical: Natalie Wood

De secretaris heeft een grondige hekel aan musicals: een theatergenre dat vlees noch vis is. Net op het moment dat het verhaal een spanningsboog opbouwt, wordt die abrupt gekraakt door een stompzinnig liedje, niet zelden een oppervallig niemendalletje. Gelukkig zijn er uitzonderingen: een kleine secretaris werd destijds geboeid door Michael Jackson en Diana Ross in The Wizard of Oz en jaren later neuriede hij enthousiast mee met de liedjes van Les Misérables tijdens de lessen Frans.

En dan hebben we nog The West Side Story en dan wel de filmversie vanwege de betoverende Natalie Wood. In de verfilming in 1961 van de musical van Leonard Bernstein speelt zij de rol van Maria die met haar Tony een moderne versie van Shakespeares Romeo en Julia symboliseert. Ofschoon de liedjes in deze opvoering van The West Side Story zelfs voor de secretaris goed te pruimen zijn, is het toch de combinatie van verhaal, acteren en muziek die ondanks de ingetogen sfeer, vrolijk stemt.

Bron: http://www.filmreference.com

Maar Natalie (geboren in 1938) trekt natuurlijk de meeste aandacht. De donkere, half-Russische schone gaf het genre een stevige boost met haar overweldigende optreden als Maria. Wood begon haar acteercarriere al op zeer jeugdige leeftijd en bereikte vervolgens een groot publiek naast niemand minder dan James Dean in Rebel without a cause (1955). Ze varieerde er lustig op los, want voor haar optreden in de West Side Story speelde ze ook in de western The Searchers van John Ford.

Natalies vroege en mysterieuze dood in 1981 werkt mee aan haar legendevorming. Wood verdronk tijdens een zeiltochtje met o.a. haar man Robert Wagner en de bevriende – en wellicht minaar- Christopher Walken. Van Wood was bekend dat ze als de dood was voor water. In haar lichaam werden sporen aangetroffen van alcohol, hetgeen de speculaties over de oorzaak van haar overlijden flink deden opstapelen. De officiële lezing is een ongeluk door uitglijden, maar geruchten over moord of zelfmoord zijn tot op de dag van vandaag niet van de lucht.

2 gedachtes over “Lichtpuntje van de musical: Natalie Wood

  1. De film kreeg destijds maar liefst 10 Oscars, maar niet die van de beste vrouwelijke hoofdrolspeelster (Sophia Loren in “Two Women”). Niettemin een geweldige rol van Natalie Wood, Rita Moreno in een winnende bijrol.
    Puur jeugdsentiment van het betere soort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s