Haantjes – Kluun (+++)

De Beschermheer kreeg zeer onlangs van zijn moeder een boek in de handen geduwd. Het bleek te gaan om het nieuwste werk van Kluun: Haantjes. Het voorbije, koude weekend was een prima moment om aan het lezen te slaan.

In Haantjes komen we een aantal bekende personages tegen. Ten eerste is er Stijn. Inderdaad, het karakter dat in Komt een vrouw bij de dokter voor zoveel emotionele reacties bij vele lezers zorgde. Ook in dit nieuwe verhaal van Kluun is hij niet helemaal van onbesproken gedrag, al valt het mee met de slippertjes. We ontmoeten ook weer Frenk, Carmen en Luna, alle bekend van eerdere werken van Kluun. Overigens speelt deze roman zich af vóórdat Carmen haar fatale borstkanker krijgt, een slimme move van Kluun, want met een onbelast verleden kan hij veel vrijer manoeuvreren met zijn personages.

In Haantjes koppelt Kluun de reclamewereld aan die van de Amsterdamse homoscene. Stijn probeert met zijn partner Frenk het bureau Merk in uitvoering van de grond te krijgen, maar na een jaar en een heleboel creatieve sessies met vooraanstaande klanten is eigenlijk hun secretaresse Maud het enige geslaagde project.

En dan komen de Gay Games naar Amsterdam. Charles, een gladde nicht met een perfect lichaam en een kennis van Frenk, komt met een perfect concept op de proppen: een complete merchandising lijn van artikelen met vlaggen van vele landen waarbij de kleur rood vervangen wordt door roze. Stijn en Frenk laten zich, ondanks sceptische reacties van Maud en Carmen, het hoofd op hol brengen en besluiten op deze kans in te stappen. Uitgerekend deze twee baanbrekende reclamemakers stapelen vervolgens fout op fout. Als opperhetro’s kennen ze hun doelgroep niet, doen geen onderzoek naar de concurrentie en kopen ze volledig verkeerd in. Ze stevenen, kortom, in volle vaart af op een enorme zeperd.

De stijl van Kluun is herkenbaar en prettig, of in ieder geval toch zeer toegankelijk. Het boek, waarvan de kaft fraai vormgegeven is, leest dan ook als een trein. Bovendien is het erg grappig, vooral voor lezers die enige kennis hebben van de reclamewereld. Vooral het spel tussen de twee met testosteron geladen ondernemers en hun allesbehalve domme secretaresse Maud is door Kluun goed in elkaar gezet. Helaas is het wel zo dat met het omslaan der pagina’s het verhaal steeds minder komisch en meer voorspelbaar wordt. Dat is wat jammer. Ook is een aantal passages toegevoegd waarin Stijn worstelt met het vaderschap van zijn nog zeer jonge dochter. Het is ons niet helemaal duidelijk wat dit aan het verhaal toevoegt, al is het gezien de toekomst die in het verschiet ligt in de eerder verschenen boeken ergens wel logisch.

Evengoed blijft het wat ons betreft een leuk boek, alleszins de moeite waard om te lezen. Wij kennen het drie NUtsterren toe: +++

Overigens heeft Kluun, heel multimediaal, een trailer voor het boek online gezet. Hier istie:

Advertenties

Een gedachte over “Haantjes – Kluun (+++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s