Ludwig II

Koning Ludwig II van Beieren – Der Märchenkönig

Ik kan me nog helder de A3-poster voor de geest halen die vroeger op een wit geverfd prikbord hing. Deze poster toonde een blauwe lucht, een bergmeer en Schloß Neuschwanstein.

Dit sprookjeskasteel is het (nooit in zijn leven voltooide) levenswerk van Ludwig Otto Friedrich Wilhelm II van Beieren (1845–1886), koning tegen wil en dank.

Ludwig II

Ludwig II groeide echter redelijk onbezorgd op in Schloß Hohenschwangau. Met slechts 18 jaar besteeg hij de troon in een tijd waarin Europa werd geregeerd door vorsten. Hij wist zich geen raad met deze verantwoordelijkheid. Het leger liet hij bijvoorbeeld aanvoeren door zijn broer. Verder vermeed hij zoveel mogelijk contact met familie en personeel. Het liefste reiste hij in de nacht, als het rustig was en hij verder kon dromen. Desondanks was hij een populaire koning, zeer knap en bovendien tot de verbeelding sprekend.

In een latere fase van zijn koningschap trouwde hij op het nippertje niet met de zus van keizerin ‘Sissi’. In oktober 1867 blies Ludwig echter het huwelijk af. Al langer gingen geruchten dat hij homoseksueel was.

Wat bijdroeg aan de mythevorming was het feit dat de koning “langzaam gek aan het worden was”. Dit leidde in 1886 tot de Entmündigung van Ludwig II. Hij werd gevangen gezet en niet veel later ondernam hij (zo is de officiële versie) samen met zijn psychiater een zelfmoordpoging in de Starnberger See. Moord wordt overigens ook als oorzaak aangedragen in een theorie uit 2008.

Ludwig II (Helmut Berger)Ludwig’s levensverhaal werd in 1972 vastgelegd door Luchino Visconti en later nog in de film Ludwig 1881, in beide films werden de hoofdrollen gespeeld door Helmut Berger. Later volgde ook nog een musical.

Ik zie in het dramatische levensverhaal van Ludwig II overigens opmerkelijke parallellen met de opkomst en ondergang van Michael Jackson (Wacko Jacko). De roem waarmee hij zich geen raad wist, zijn landgoed Neverland en de mysterieuze manier waarop Jackson aan zijn einde is gekomen.
Volgens regisseur Visconti was Ludwig zijn tijd ver vooruit en kwam hij niet persoonlijk tot bloei in het toenmalige tijdsgewricht. Wellicht was dat bij de King of Pop ook zo?

Bronnen: Wikipedia
(Afbeeldingen: zeno.org en filmposter-archiv.de)

Update: 10 september 2017

Advertenties

3 gedachtes over “Koning Ludwig II van Beieren – Der Märchenkönig

  1. Interessante vergelijking, voorzitter. En inderdaad: een vorst tegen wil en dank. Neuschwanstein staat nog op het lijstje van de secretaris. In de zomer van 2009 kwamen we op doorreis er dichtbij, maar je kunt er helaas niet op de bonnefooi heen.

  2. De geschiedenis kent meer tragische koningen en koninginnen of koninklijk bloed dat rijkelijk vloeide. Zoals bijvoorbeeld Montezuma van de Azteken, Johanna de Waanzinnige (Castilië), Koningin Marie Antoinette van Frankrijk en Queen Mary van Schotland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s