Here comes everybody – Clay Shirky: +++++

U leest het goed: de Beschermheer van NUt deelt vijf NUtsterren uit aan het boek Here comes everybody van Clay Shirky. Een zeldzaamheid, die een sluitende motivatie verdient. Allereerst: wie is die Shirky? Welnu, de man is een vooraanstaand socioloog-communicatiewetenschapper. Shirky heeft onderzoek gedaan naar de invloed van nieuwe, interactieve media op het gedrag van groepen. Here comes everybody is het uiterst vriendelijk leesbare resultaat van zijn inspanningen, totaal begrijpelijk voor de min of meer gewone man voorzien van een gezond stel hersens, voor zover die bestaat.
De ondertitel van het boek is: How change happens when people come together. Die ondertitel is helemaal raak. Aan de hand van tal van heldere voorbeelden legt Shirky uit hoe sociale media de maatschappij veranderen. De kosten voor samenwerking zijn in elkaar gestort en dat heeft grote gevolgen. Dat veel organisaties opgericht zijn in een tijd dat ze het beste alternatief waren, maar nu niet meer bijvoorbeeld. De lezer komt te weten hoe netwerken in elkaar steken en waarom het zo moeilijk is om zelf online een community te starten.

Eindelijk lazen wij een boek over de social media revolution dat het niet heeft over dalende advertentieresultaten en over hoezeer managers met stropdassen met de handen in het haar zitten over hoe zij hun klanten nog kunnen bereiken. Het doet een stap terug en gaat naar de kern van de zaak: sociologie. De social media revolution is namelijk geen technologische revolutie, maar een sociologische. Het gaat om nieuw groepsgedrag volgens oude patronen en mogelijk gemaakt door nieuwe technologieën. Clay Shirky bewijst dat social media – in de brede zin des woords – geen hype zijn, maar een blijvende verandering die iedereen raakt. Vijf sterren, lezen dus!

Advertenties

3 gedachtes over “Here comes everybody – Clay Shirky: +++++

  1. Eindelijk inderdaad iemand die het sociologische aspect centraal zet; het is immers meer dan een trucje. Misschien moet ik qua social media-literatuur dan met deze beginnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s