Eighties-nostalgie (X) – INXS

De tiende aflevering van deze serie gaat over een Australische band die de secretaris zelden meer op de radio hoort voorbijkomen. Eerlijk gezegd heeft de secretaris ook perioden dat hij deze popgroep volledig negeert, simpelweg doordat de muziek dan tijdenlang niet in zijn hoofd opkomt. Maar het oeuvre van INXS, want daarover hebben we het, mag toch niet slechts aan de papieren annalen gelaten worden.

Een DJ trok ooit eens een aardige vergelijking over de muziek van zanger Michael Hutchence en zijn mannen: ‘Het leven is net een INXS-plaat. Lekker maar te kort”. Maar juist die beperkte lengte van de nummers van INXS is één van hun sterke punten: een efficiënte samenballing van energie en emotie. Tevens voldoet het aan een aloud communicatie-adagium: de boodschap moet niet langer zijn dan nodig. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 bereikten de Aussies hun hoogtepunt met nummer als ‘Need you tonight’, ‘Suicide blonde’ en – volgens de secretaris de allermooiste- ‘Never tear us apart’. Zeer krachtige, maar gevoelige pop-rock songs met een rauwe, eerlijke tekst.

De secretaris had in die tijd al een beetje een naar voorgevoel bij zanger Michael Hutchence. De voorman die qua uiterlijk en gedrag gelijkenissen vertoonde met Jim Morrison, ging uiteindelijk ten onder aan de roem. In 1997 hing hij zich op in een hotel in Sydney. Zijn vriendin Paula Yates, die hij afpakte van vakcollega Bob Geldof, stortte hij mee in het verderf: zij stierf in 2000 aan een overdosis. De zelfgekozen dood van Hutchence leidde niet tot de legendevorming zoals bij zijn illustere voorganger; kennelijk denken alleen echte liefhebbers nog aan INXS.

Advertenties

Een gedachte over “Eighties-nostalgie (X) – INXS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s