Dubbelgangers: Theo Reitsma en Wouter Klootwijk

In deze aflevering van dubbelgangers een blik op twee echte Hollandse, verweerde koppen. Het zijn mannen die doen denken aan grootmoeders stamppot of een eenzame fietser met wind tegen. Qua uiterlijk zouden deze mannen dan misschien wel broers kunnen zijn, qua stijl daarentegen zijn ze eerder tegenpolen.

Theo Reitsma (1942, links) heeft een lange loopbaan bij Studio Sport achter de rug. Hij was commentator bij honkbal, boksen, atletiek en voetbal. Bij die laatste sport was hij de opvolger van de beroemde Herman Kuiphof. Reitsma is bekend om zijn deskundige, ingetogen, vrij zakelijke wijze van verslaggeven. De secretaris en zijn vader vonden hem unaniem op zijn allersterkst bij atletiek. Reitsma was altijd op de hoogte van zinvolle achtergrondfeitjes, wist goed te doseren en leek hoorbaar evenveel geïnteresseerd in Carl Lewis als in een Wit-Russische discuswerpster vol anabolen.

Zijn voetbalcommentaar was altijd een voldoende, maar hier en daar misten we de emotie. Dit neemt niet weg dat ook Theo een paar keer uit zijn dak ging tijdens het EK 1988. Zijn uitspraken op de finaledag (‘Oh, wat een goal’, met overslaande stem na Van Bastens droomgoal en ‘Hier zit een goed stel, hoor’ tijdens de ceremonie op de tribune) zijn inmiddels in ons collectieve geheugen opgeslagen.

De drie jaar jongere Wouter Klootwijk was al bijna met pensioen, toen hij in 2003 landelijke bekendheid verwierf door het RVU-programma ‘De keuringsdienst van waarde’. Klootwijk en zijn collega’s maakten medewerkers uit de foodsector soms gek met hun zuigende, doch tactvol geformuleerde vragen naar de gekste details van hun producten. Los daarvan was het programma wel degelijk leerzaam en beïnvloedde het ongetwijfeld het koopgedrag van duizenden Nederlanders.

Momenteel is Klootwijk bezig aan zijn tweede eigen productie, ‘De wilde keuken’, een variant op ‘De Keuringsdienst’. Klootwijk bantwoordt vragen als ‘Waar is de Nederlandse soepkip gebleven en hoe erg houden de wilde zwijnen huis op de akkers?’ Je kunt erover discussiëren of het concept inmiddels niet enigszins is uitgemolken. Misschien kan Klootwijk zich beter meer gaan toeleggen op zijn andere talent: het schrijven van kinderboeken.

Bron foto Reitsma: profcoach.nl, bron foto Klootwijk: mophotos.nl

Advertenties

4 gedachtes over “Dubbelgangers: Theo Reitsma en Wouter Klootwijk

  1. Onlangs nog een programma gezien van Klootwijk over pasta: wat blijkt, de bami is eigenlijk ook gewoon pasta.
    En inderdaad die gelijkenis, ik heb me steeds af zitten vragen op wie die man nou eigenlijk leek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s