Einde van een dilemma: gaming

Soms komt alles samen. Zo verdiept de Beschermheer zich momenteel in de meerwaarde van gaming voor de ontwikkeling van de rechterhelft van onze hersenen, die o zo belangrijk is voor creativiteit, maar die door onderwijssystemen overal ter wereld nou niet bepaald gestimuleerd wordt. Dit alles voor een te geven cursus over creativity and concepting.

Vervolgens besloot een trouwe sympathisant van NUt zichzelf een Wii cadeau te doen om samen met zijn zoontje te kunnen spelen onder minder gunstige weersomstandigheden als 2 graden boven nul en regen. Zowel vader als zoon bleken bijzonder enthousiast over hun nieuwe aanwinst. Dit gegeven maakte een onverwachte vlaag van hebberigheid los bij de Beschermheer.

Tenslotte heeft de Beschermheer zelf een inventieve kleuter rondlopen die eindeloos gefascineerd is door spelletjes op de iMac, iPad en Samsung Galaxy. De laatste is van mevrouw de Beschermheer en wordt door junior vooral gebruikt omdat de iPhone van de Beschermheer tot verboden terrein verklaard is. Hoe het ook zij, het voor veel ouders herkenbare dilemma is: hoezeer laten wij hem zijn gang gaan? Hoe slecht is veel gamen voor een kind?

Na enige research blijkt dat de vraag misschien beter omgedraaid kan worden. Dus: hoe goed is behoorlijk veel gamen voor een kind? Heel goed namelijk, zo bewijst steeds meer onderzoek. Het spelen van computer games blijkt heel goed te zijn voor het leren van het oplossen van problemen die patroonherkenning vergen. Ook zijn gamers beter in het simultaan handlen van informatiestromen. Van een dilemma hoeft dan ook geen sprake meer te zijn…

Er zijn zelfs mensen die ervan overtuigd zijn dat we door middel van serious games de wereld kunnen redden. Jane McGonigal bijvoorbeeld. Zij denkt dat we de vaardigheden die gamers opdoen kunnen gebruiken om de enorme uitdagingen die voor ons liggen om onze wereld leefbaar te houden, aan te gaan. Hieronder een inspirerende TED talk van deze mevrouw!

Advertenties

2 gedachtes over “Einde van een dilemma: gaming

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s