Biutiful (++++)

Na een abstinentie van meer dan twee maanden bezocht de Voorzitter met partner weer ‘ns een film. Lovende recensies hadden hen naar het filmhuis gelokt.

Javier Bardem, de Spaanse acteur die zijn sporen meer dan verdiend heeft, speelt de hoofdrol in Biutiful. Regisseur Alejandro González Iñárritu (21 Grams, Babel) opent de film met een besneeuwd bos waarin Uxbal (Bardem) op zijn knieën een dode uil aanschouwt. In zijn ooghoeken ziet hij een jonge, rokende twintiger verschijnen. Later leren we dat deze jongeman Uxbal’s grootvader is.

Het verhaal dan: Uxbal is een vader van twee kinderen die met dubieuze handeltjes probeert illegalen uit de handen van de politie te houden. Zijn vrouw leeft niet (meer) bij hem; hun relatieproblemen lopen als een rode draad door de film.

Het eerste uur van de Spaans-Mexicaanse productie brengt niet veel actie maar blijkt een langzame aanloop naar een aantal aangrijpende scènes.
Nadat hij hoort dat hij prostaatkanker heeft en hem nog slechts enkele maanden resten lijkt Uxbal’s wereld in te storten. De illegale handelaren op de Ramblas die hij steunt, worden opgerold. De Chinezen die Uxbal voorziet van onderdak en werk sterven een verschrikkelijke dood door vergassing (gaskachels die Uxbal aanschafte begeven het). Bovendien krijgt zijn vrouw een zenuwinzinking en moet Uxbal, samen met zijn broer het graf van zijn vader verkopen om nog enigszins rond te komen.

Door het zeer realistische en krachtige spel van Bardem wordt de ernst van de situatie nog eens versterkt (zeker op een regenachtige zaterdagmiddag).

De ‘sterfscène’ is zeer treffend in beeld gebracht. Uxbal, hij is paranormaal begaafd, ziet zijn eigen verschijning in een spiegel weglopen. In een hallucinatie ziet hij zijn lichaam naar het plafond zweven; hij heeft niet lang meer weet hij.
Zijn laatste moment beleeft hij naast zijn dochter, dan zien we hem opeens weer in het besneeuwde bos. Zijn grootvader leidt de weg naar het ongewisse. “Wat is daar?”, vraagt Uxbal en loopt de onbekende ruimte tegemoet.

Een indrukwekkende en hartverscheurende film zagen wij …

(Afbeelding: wikimedia.org)

Advertenties

4 gedachtes over “Biutiful (++++)

  1. Het woord ‘abstitentie’ opgezocht. Naar ik vermoed, moet het ‘abstinentie’ zijn. Zo ja, dan past het goed in het rijtje Geen seks: zonder regering (Belgie) of als variant: zonder Nutblog (Nederland).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s