Juliana (++++)

Onlangs kwam mevrouw De Beschermheer laaiend enthousiast thuis van een etentje met vriendinnen. Er was een wereld voor haar open gegaan bij Oriëntaals Restaurant Juliana in Utrecht, alwaar zij zich tegoed gedaan had aan een Japanse maaltijd. Dit moest en zou herbeleefd worden met De Beschermheer, die zich dat wel twee keer, maar geen drie keer liet zeggen. En dus reden we gisteren getweeën naar het Julianapark aan de westzijde van de stad, waar het restaurant gelegen is.

Bij entree doet het aan als just another chinese vreetschuur. Maar dat valt alles mee. Natuurlijk moest De Beschermheer onwillekeurig weer heel kort denken aan de atoombommen op  Hiroshima en Nagasaki toen hij een paar echte Japanse koks ontwaarde, een kwalijke eigenschap maar daarom nog niet minder waar. Wij werden naar een tafel, nee bakplaat, geleid en kregen een heerlijk rood wijntje in geschonken. Voor de goede orde: wie bij Juliana voor Japans kiest, eet dus niet aan een standaard tafel, maar wordt aan een kookeiland gezet waar de kok zijn kunsten vertoont en je direct de gerechten serveert. Zie de foto hieronder.

Deze manier van eten heeft wat voordelen en nadelen. Een groot voordeel is dat je precies ziet wat er met je eten gebeurt, bovendien maken sommige koks er een fraaie show van. Zo doe je nogal wat inspiratie op voor het onvermijdelijke steengrillen tijdens de feestdagen. Bovendien is het lekker rustgevend,  een beetje als staren in een kampvuur. Overigens, er wordt wel eens wat geflambeerd, zodat je ook een paar tellen tegen een echt kampvuur aankijkt. Een nadeel is dat je maar af moet wachten wat en wie er naast je komt zitten aan de bakplaat, Utrecht herbergt zowel mensen van niveau als mensen ver daaronder. Gelukkig is Juliana aan de prijzige kant voor de laatste categorie (ook voor de Beschermheer trouwens), dus meestal zal het wel meevallen. Bij een goede match ontwikkelen zich in deze setting leuke gesprekken, wat zo’n etentje ook wel weer uniek maakt.

Gegeten wordt er met stokjes. Erg veel vertrouwen in de behendigheid van de klanten heeft Juliana daarbij niet, want iedereen krijgt een soort ziekenhuisschort omgehangen. Wij kozen voor een vegetarisch menu en een menu met soep, kip, eend en rund. Mevrouw De Beschermheer had vooraf gewaarschuwd voor de te verorberen hoeveelheden, maar dat bleek alleszins mee te vallen, vooral ook omdat de gerechten vooral gewoon erg lekker waren: rijk van smaak, maar toch erg subtiel. Er wordt veel olie gebruikt en ook qua vitamines en vezels scoren de gerechten goed, gezien de behoorlijke hoeveelheid groenten die erin verwerkt is. Een kleine tegenvaller vonden wij slechts het dessert, daar had meer aandacht aan besteed mogen worden om het in harmonie te laten zijn met de overige gerechten.

Belangrijk: het personeel is vriendelijk en opereert vooral op de achtergrond. Juliana is niet goedkoop, zeker niet, maar wel lekker! Vier sterren derhalve: ++++

Advertenties

3 gedachtes over “Juliana (++++)

  1. Het goed kunnen eten met stokjes vereist een goede hand-oog coördinatie en de meeste vegetarische gerechten worden met vlees nog lekkerder. Op het gebied van “avontuurlijk eten” heeft de Japanse zelfmoordvis (Fugu-vis) serieuze concurrentie gekregen van de BSE-koe, kippen met antibiotica resistentie, Q-koortsgeiten en mond-en klauwzeer varkens.

    Van de bereidingshows weet ik niet wat het is – ik vind het heus kunstig- maar het doet me gewoon weinig en ik heb gauw last van plaatsvervangende schaamte met al dat gegoochel. Ook als je ergens gaat eten waar je afgerekend wilt worden op wat je eet en niet op de huurprijs van de tafel en stoelen maakt de Beschermheer een ernstige inschattingsfout door te veronderstellen dat slechts mensen van niveau te vinden zijn in de categorie die het ook kunnen betalen!

  2. lijkt me toch niets tegen al die etende monden aan te kijken; bovendien is er dan bijna altijd wel weer een jolig figuur die zichzelf maar al te leuk vindt en de hele zaak domineert met eigen flauwe grappen.

    een goede wijn bij de Japanner, da’s dan wel weer uniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s