Indrukwekkende sportvrouwen (18): Jelena Isinbajeva

Precies over een week begint het EK indoor atletiek in Parijs. Onze landgenoot Gregory Sedoc moet helaas passen, maar hij bevindt zich in goed gezelschap: ook polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva geeft forfait vanwege een virusinfectie. Jammer, want Isinbajeva staat bijna altijd garant voor het nodige spektakel. De Russische heerst als een vorstin over dit spectaculaire technische nummer en is zeker niet wars van wat extra show.

Nog maar 28 jaar oud heeft ze al twee Olympische gouden medailles op zak en grossierde ze in wereld- (3x indoor, 2x outdoor) en Europese titels (1x indoor en 1x outdoor). Wat betreft wereldrecords is de vergelijking met haar illustere mannelijke equivalent en voorganger, Sergej Boebka, snel gemaakt. De Oekraïner verbeterde talloze malen het wereldrecord polsstookhoogspringen met 1 centimeter, een uitstekende methode om vaker een graai te kunnen doen in de door de organisaties beloofde zak roebels, dollars of euri. En harde centen, daar worden Sovjet-atleten vaak erg warm en gemotiveerd van.

Bron: sporza.be

Isinbajeva heeft zich inmiddels een uitstekende leerling getoond, want zo’n slordige 30 keer schaafde zij het wereldrecord indoor of outdoor bij. Op het moment van dit schrijven liggen deze op respectievelijk 5.00 en 5.06 meter, waarmee zij ook de enige vrouwelijke polsstookhoogspringer is die de magische 5-meter grens bedwong. Deze prestaties leverde haar twee keer de titel ‘Sportvrouw van het jaar’ op en daarnaast werd ze al driemaal gekozen tot ‘IAAF Wereldatlete van het jaar’.

De laatste periode komen er wel kleine deukjes in de alleenheerschappij van de mooie Russische. Op de laatste WK indoor en outdoor wist ze zelfs helemaal geen medaille in de wacht te slepen. Wellicht mede daardoor laste zij vanaf voorjaar 2010 een sabbatical in om de scherpte weer terug te krijgen. De neutrale toeschouwer hoopt op een spoedige rentree van Isinbajeva, want met haar uitstraling en techniek staat ze letterlijk en figuurlijk op eenzame hoogte.

Advertenties

4 gedachtes over “Indrukwekkende sportvrouwen (18): Jelena Isinbajeva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s