A whole new mind – Daniel Pink (+++++)

Tja, je hebt van die boeken… Je leest iets totaal nieuws en dat blijkt zo veel interessants te bevatten dat je eerst en vooral denkt: had ik dat maar allemaal eerder geweten. En: why the f*ck heb ik dit tijdens mijn duurbetaalde opleiding nooit voorgeschoteld gekregen? Of: waarom krijgt sowieso niet iedere student in het hogere onderwijs dit standaard voorgeschoteld? Zo’n boek dus, is A whole new mind van Daniel Pink. De Beschermheer las het in zijn zoektocht naar hoe creativiteit in elkaar steekt.

De wereld, zo denkt Pink, zal weldra bepaald worden door mensen die ook hun rechterhersenhelft ontwikkeld hebben. Over de linkerzijde hoeven we ons niet zo’n zorgen te maken, daar is de afgelopen decennia aandacht genoeg voor geweest. De kenniseconomie en zo. Maar kennis is feiten. En feiten is Google, dus daar win je de oorlog niet meer mee. Nee, je zult creatiever moeten zijn. Anders doen computers of Aziaten het goedkoper dan jij. Na het lezen van het boek van Pink en het uitvoeren van zijn oefeningen heb je als het goed is een compleet nieuw brein: zowel rechts als links zijn op orde en weten perfect met elkaar samen te werken.

Dit betekent wel dat je Pink’s six senses zult moeten ontwikkelen: empathy, story, design, meaning, play en symphony. Heel kort door de bocht: empathy is je kunnen inleven in anderen, design maakt je blij en je leven gemakkelijk. Bij story gaat het om de liefde van het menselijke brein voor verhalen, meaning gaat uit van het ide dat ons welvarende leven too short is to do nothing zodat we op zoek zijn naar zingeving. Play gaat over de meerwaarde van het spelen en het hebben van plezier. Symphony, ten slotte, betreft het kunnen combineren van disciplines die schijnbaar los staan van elkaar tot iets nieuws dat klopt.

Deze ultrakorte samenvatting doet het boek ernstig te kort. A whole new mind bevat zoveel boeiende inzichten, het doet je bestaan even trillen op zijn grondvesten. Lezen dus, verplichte kost! En vijf NUtsterren: +++++

Advertenties

4 gedachtes over “A whole new mind – Daniel Pink (+++++)

  1. Toe maar 5 sterren! Hopelijk niet te veel een stokpaardje.
    Overigens is het boek keurig in het Nederlands te koop (à raison van
    € 24,95).

    Ik vraag me af of na het lezen van het boek, bij wijze van lakmoesproef, het opnemen van ouderschapsverlof in de praktijk kan worden gebracht omdat behalve een wettelijk recht het een kwestie is van vasthoudendheid, creativiteit, tactvol onderhandelen en stressbestendigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s