Groundswell (++++)

Het is carnavalsvakantie en daardoor had de Beschermheer tussen het knutselen, schminken en zwemmen door de tijd om een boek uit lezen dat al een tijdje op hem lag te wachten. Het betrof Groundswell van het duo Charlene Li en Joseph Bernoff, intrigerende namen wat ons betreft. Een man en een vrouw die samen een boek schrijven, dat zien we veel te weinig dezer dagen.

Groundswell is het volgende boek in de serie van social media boeken die de Beschermheer beroepshalve verslindt. Li en Bernoff doen een hele aardige poging om de social media revolutie te ontleden. Ze noemen het the groundswell en geven de lezer tal van handreikingen om ermee aan de slag te gaan. Je blijkt ernaar te kunnen luisteren, maar je kunt hem ook omhelzen. Het boek telt vele voorbeelden uit de praktijk, al doen die wel erg Amerikaans aan.

Qua strategie vertrouwen Li en Bernoff op het POST model: people, objectives, strategy, technology. Dat is naar onze mening een wat al te simpele voorstelling van zaken. Het houdt de zaken echter wel overzichtelijk. Interessant is bovendien de manier waarop ze naar de doelgroep kijken. Ze maken indelingen naar gelang de participatie op sociale media platforms. Mensen kunnen bijvoorbeeld joiners zijn, maar ook spectators of creators. Of inactives, maar dan kun je er weinig mee. Hoe het ook zij, je kunt je strategie natuurlijk af laten hangen van de mate waarin de doelgroep acief bijdraagt aan de groundswell.

Al met al een goed en degelijk boek. Maar er zijn boeken die wij van NUt nog beter vonden. En dus doen we het met een sterretje minder dan die toppers: ++++. Vergis u niet, dat is en blijft een hele keurige score. Groundswell is een aanrader, maar geen must-read.

Advertenties

Een gedachte over “Groundswell (++++)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s