Gooische Vrouwen (+++1/2)

Gastauteursbijdrage van Mevrouw de Beschermheer!

De film Gooische Vrouwen draait in de kern om vier in ’t Gooi woonachtige vriendinnen, die feitelijk weinig met elkaar gemeen hebben, maar elkaar toch steeds opzoeken omdat ze dankzij hun onhandigheid, onnozelheid, onwetendheid en onzekerheid in een penibele situatie terecht komen.

Cheryl (Linda de Mol), de rijkste van de vier, is getrouwd met de uit de Jordaan afkomstige levensliedzanger Martin Morero (Peter Paul Muller). Het huwelijk van dit niet al te intellectuele stel staat flink onder druk vanwege de seksuele escapades van manlief. Met borstvergroting hoopt Cheryl haar man volledig voor zich te winnen. De kleine, gezette Roelien (Lies Visschedijk) stelt zich in deze film, meer dan in de serie, op als een extreem ecologisch verantwoord natuurbeschermer, die op onorthodoxe wijze probeert te voorkomen dat een oerboom gekapt wordt. Ook haar privérelatie met Evert (Leopold Witte) kent de nodige obstakels. Vrijgezel Anouk (Susan Visser) krijgt het met haar dochter aan de stok als die haar betrapt op een op handen zijnde knuffelpartij met één van haar mannelijke schilderscursisten. Deze reeds talentvolle kunstenaar is volstrekt niet in de cursus, maar in haar geïnteresseerd. Claire (Tsjitske Reidinga), de laatste van het kwartet, heeft haar drankverslaving weten te beëindigen en vervult met trots haar nieuwe rol als grootmoeder. Dankzij haar liefhebbende minnaar Dirk (Marcel Musters) krijgt de ijdele Claire er een paar kilo’s bij, maar ach, verder lijkt alles onder controle. Totdat haar dochter met de mededeling komt naar Burkina Faso te verkassen en ze door Dirk ten huwelijk wordt gevraagd. Door samenloop van hilarische omstandigheden raken de vier verzeild in Parijs, waar ze met andere lotgenoten tot bezinning komen.

De film Gooische Vrouwen sluit naadloos aan op de serie, maar staat in principe ook op zichzelf. De karakters zijn bijzonder overdreven, maar toch ook erg herkenbaar, getuige de reacties in de zaal in Zeist. Soms waren de grappen eenvoudig en flauw, maar bij veel dialogen kon ik een lach niet onderdrukken. Het was duidelijk dat de actrices op borstformaat gescreend waren; de decolletés vlogen om de oren. Meldenswaardig is ook het script van de dokter c.q. psychiater in deze film. Ik heb even geturfd, maar in die paar scènes heeft hij (Derek de Lint) werkelijk niets gezegd. Voor wie lekker een avond wil ontspannen of behoefte heeft aan ‘zelfrelativering’ is deze film een aanrader. Vriendinnengroepen analyseren aansluitend wie het beste past bij welk typetje, let maar op!
Aantal sterren: 3,5

Advertenties

2 gedachtes over “Gooische Vrouwen (+++1/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s