Van brillioot tot trendsetter

Deze week stond op nu.nl te lezen dat mannen en vrouwen elkaar even aantrekkelijk vinden met bril als zonder bril. Van de ruim 500 ondervraagde Nederlanders gaf circa 4/5 aan dat een bril niet knapper of lelijker maakt. Ondanks dat het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers en men onmogelijk met een voor hen ongunstig resultaat kon komen, ziet de al 20 jaar bebrilde secretaris wel degelijk een kentering in het imago van de brildrager.

Tot diep in de vorige eeuw kreeg de bijziende een ernstige esthetische klap te verwerken. De moeder van de secretaris bijvoorbeeld is nog jarenlang draagster geweest van de klassieke ‘hoorntjesbril’; desondanks wist ze nog een vrij knappe man aan de haak te slaan. ‘It’s the inside that counts’, zal hij gedacht hebben.

Ook de secretaris kampte tijdens zijn puberteit met zijn beperkte visus. Om enigszins kans te maken bij de meisjes, dacht hij, gelijk zijn broer, dat lenzen de oplossing zouden brengen. Helaas lukte het hem nooit om twee van die krengen tegelijk in te krijgen, zodat er niets anders op zat dan zich te verzoenen met zijn lot als brildrager, met een extra portie onzekerheid als gevolg.

Overtuigd brillendrager: Marcel Vanthilt (Bron: gva.be)

De stormachtige ontwikkelingen op het gebied van de optiek waren de secretaris echter gunstig gezind. Er kwamen steeds meer leuke monturen op de markt en daarnaast konden de glazen steeds dunner geslepen worden, zodat de beruchte jampotjes van het toneel verdwenen. Scheldwoorden als ‘brillioot’ raakten pardoes uit de gratie. Een bezoek aan de opticiën werd een uitje in plaats van het begin van de ondergang van het zelfvertrouwen.

Tegenwoordig baalt de secretaris zelden van zijn bril, al is een café betreden hartje winter niet geheel zonder risico’s door de beslaande glazen. Van collegae heeft hij menigmaal complimenten gekregen vanwege een hip montuur. Met mede-brillendragers kunnen de laatste trends worden doorgenomen en met een bril kun je zelfs aan marketing doen: een collega heeft een ‘huisartsenmontuur’ en een ‘specialistenmontuur’, afhankelijk van de mensen die hij die dag ziet. 

Nee, de bril met de vaste associaties sullig en lelijk is vervangen door begrippen als intelligent, kunstzinnig en trendy: dat had 30 jaar geleden wellicht alleen een helderziende kunnen voorspellen.

4 gedachtes over “Van brillioot tot trendsetter

  1. De secretaris vergeet hierbij nog te vermelden dat zijn dochterlief, de enige in het gezin zonder bril, bij de opticien steevast schattige roze montuurtjes uitprobeerde en het op een krijsen zette als ze het pand moest verlaten zonder het door haar begeerde kleinood.

  2. Zie hier de geschiedenis en waardering van de bril in een notendop zonder klop op de deur van een helderziende, met als antwoord de teleurstellende vraag: “Wie is daar?”

    Secretaris, een pareltje van een blogje

  3. Vroeger, op weg naar school, verdween de (plus)bril altijd in de broekzak van de Voorzitter want deze had model ‘Lee Towers’. De laatste tijd wordt het brildragen steeds permanenter.

  4. Mijn vader dacht me blij te maken, door mij jaren later een “kleinood” te schenken. Hij had mijn eerste (hoorntjes)brilletje voor mij bewaard. Ik heb maar niets gezegd en het thuis meteen thuis weggegooid.

    Verder stond ik bij de opticien en voor mij stond er een jongeman van 23.
    De opticien vroeg waar hij de jongen mee kon helpen: de jongen zei, ik ben de “gelukkige” eigenaar van deze bril (het pootje hing er slap bij), het ene glas gewoon venster en het andere glas +10. Nadat hij gemaakt was, zette hij hem weer op en inderdaad, ik snapte meteen wat hij bedoelde met gelukkig: een kikkeroog en een gewoon oog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s