Een creatievere samenleving, geen radioactievere

Zoals u inmiddels weet, of niet, streeft NUt onder andere naar een minder oppervlakkige, meer creatieve samenleving. Het is daarbij steeds hopen op de steun van partijen die wat meer in de soms zure melk te brokken hebben. De EU zou zo’n instituut kunnen zijn. Maar helaas, die houdt zich bezig met hele andere, merkwaardige zaken.

Zo werd deze week bekend dat de EU gebruik maakt van een noodverordening om de stralingsnormen voor radioactiviteit in voedsel fors heeft verruimd. Deze noodverordening dateert uit de vrolijke jaren tachtig, toen de Tsjernobyl ramp ervoor zorgde dat er een voedseltekort dreigde te ontstaan. De tijd dat we even geen bladspinazie durfden te eten, weet u nog? De normen werden toen verruimd onder het motto: beter een beetje straling in je eten, dan geen eten.

Hier zijn natuurlijk twee rare dingen aan de hand. Ten eerste zijn de normen ongetwijfeld in het leven geroepen om de volksgezondheid te beschermen tegen de gevolgen van te hoge radioactiviteit. Juist op een moment dat deze normen eindelijk eens van pas komen, worden ze verruimd. Een mens gaat zich afvragen waartoe normen dienen als je ze afschaft op het moment dat de situatie zich voordoet waarvoor de normen bedacht zijn.

Dit alles zou nog enigszins verklaard kunnen worden kunnen worden als er een voedseltekort op de loer lag. Nou zijn wij van NUt vanmorgen nog naar de supermarkt geweest en wij kunnen u vertellen: bij ons viel het alleszins mee met de schaarste.

Er is nog een derde bijzonderheid. De normen die de EU nu aanhoudt zijn nota bene ruimer dan de normen die in Japan zelf gehanteerd worden. Het besluit van de EU is dus een uitnodiging. Of de Japanners even alles dat net buiten hun normen valt en net binnen de onze per direct naar ons willen verschepen. Bizar. Nou wij hoeven het niet als u het niet erg vindt. Wij streven naar een creatievere samenleving, niet naar een radioactievere.

Advertenties

Een gedachte over “Een creatievere samenleving, geen radioactievere

  1. Het meest zorgelijk is dat, naar het lijkt, met een slinkse methode de grenswaarden recent zijn verruimd en vervolgens niet bekend gemaakt. Een geheel verkeerd signaal en een psychologische blunder van de eerste orde. Een invoerverbod zou namelijk veel meer voor de hand liggen. Hoezo betrouwbare (Nederlandse) overheid?
    De reden? Een economisch motief kan het welhaast niet zijn, gelet op, de vrijwel te verwaarlozen invoer van voeding uit Japan, nog daargelaten het nog kleinere aandeel dat uit de bedreigde gebieden komt. Wat zou hier echt achter zitten? Sufheid of slaafs volgen van de Europese leiband?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s