Cognitive surplus (slimmer) – Clay Shirky (++++)

De Beschermheer is qua sterren best een gul heerschap, al zegt hij het zelf. En toch, vijf NUtsterren deelt hij slechts zeer zelden uit. Dan moet er echt iets bijzonders aan de hand zijn. Dat was het geval met  Here comes everybody, het debuut van Clay Shirky.  Zo’n veelbelovend debuut smaakt naar meer, dus aarzelde de Beschermheer geen moment om toe te slaan toen hij de opvolger van dit boek aantrof in de boekenkast van een collega. Slimmer is de Nederlandse vertaling van het boek cognitive surplus, en dus het tweede boek van communicatie en social media wetenschapper Clay Shirky.

Clay Shirky borduurt in Slimmer vrolijk verder op Here comes everybody. Daarbij blijkt hij een realistisch doch optimistisch heerschap. Hardop vraagt hij zich af wat er zou kunnen gebeuren als slechts een klein beetje van wat hij noemt de breinreserve van de mensheid ontsloten kan worden door de inzet van social media. Shirky realiseert zich dat hij zijn eigen jeugd vergooit heeft met het kijken naar domme televisieseries, en inderdaad, dat hoeft nu niet meer. We kunnen nu, meer dan ooit tevoren, onze eigen interesses achterna op het web. En zijn graag bereid om onze bijdragen te leveren. Zonder meer interessant is de conclusie dat we bereid zijn dit te doen omdat we van onze bezigheden op het internet vaak nog geen marktplaats gemaakt hebben.

Tegelijkertijd heeft Shirky niet echt het volledige antwoord op zijn vraag. Wel komt hij met mooie voorbeelden van maatschappelijk waardevolle initiatieven die overal ter wereld al ontstaan zijn. Daarbij maakt hij geen uitglijders en besluit hij met een overzicht van bondig geformuleerde ervaringen die hij heeft opgedaan in de afgelopen jaren en die de lezer helpen zelf een sociaal systeem op te zetten. Is het grootste deel van zijn boek op zijn minst onderhoudend, dit laatste deel is ronduit leerzaam. Toch is Slimmer/Cognitive Surplus wat ons betreft lang zo baanbrekend niet als Here comes everybody. En ach, dat kan misschien ook wel helemaal niet. Rembrandt schilderde ook niet twee keer de Nachtwacht. Vier sterren derhalve, voorzichtig naar boven afgerond: ++++

Advertenties

Een gedachte over “Cognitive surplus (slimmer) – Clay Shirky (++++)

  1. Kun je zeggen dat het boek vermoedelijk dezelfde uitwerking zal hebben zoals goede boeken gewoonlijk hebben door onnozelen onnozeler te maken, verstandigen verstandiger, en de overige miljoenen onveranderd te laten?

    Overigens is De Beschermheer qua sterren noch gul noch een heerschap ( als ongunstige associatie).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s