So beautiful or so what – Paul Simon (++++)

Jazeker, Paul Simon heeft na vijf jaar weer een nieuw album uitgebracht. So beautiful or so what is de opvolger van het alleszins boeiende Surprise. In Amerika waren de critici, wie dat ook mogen zijn, laaiend enthousiast over de nieuwste creatie van de legendarische singersongwriter uit New York. Qua niveau zou het sterk doen denken aan het fabelachtig goede Graceland.

Reden genoeg dus voor de Beschermheer om in het bezit te komen van So beautiful or so what (kopen zouden we het niet willen noemen). Brandend van nieuwsgierigheid zetten wij de plaat op, hoewel het tegenwoordig meer een kwestie is van het drukken op een toets of een scherm van een al dan niet mobile device.

Goed, we dreigen af te dwalen. De Beschermheer is natuurlijk verre van objectief als het om werk van Paul Simon gaat. Daarvoor heeft hij een te grote liefde opgebouwd voor diens eerdere werken, waarvan vooral Graceland en The Rhythm of the Saints zijn leven mede gevormd hebben. Bovendien luisterden wij al enkele malen naar wat previews die Simon prijsgaf via Facebook. Desalniettemin proberen wij altijd kritisch te zijn.

So Beautiful or so what blijkt inderdaad een uitstekend album. Er staan echt hele mooie nummers op. Natuurlijk zijn de Afrikaanse invloeden weer van de partij. Wat de luisteraar echter vooral terughoort is de ervaring van een artiest die al een jaar of veertig aan de top staat. Paul Simon lijkt precies te weten wat hij doet en vliegt overduidelijk nergens uit de bocht. En ook niet onbelangrijk: daar waar de man inmiddels nogal oud en vermoeid overkomt op tv (hij wordt dit jaar dan ook al 70), is hier niets, maar dan ook helemaal niets van terug te horen in zijn muziek en zang. Veertig zou je hem geven als je hem hoort, geen jaar ouder. De Beschermheer vindt de temponummers beter dan de ballads, schat het album ook zeker hoger in dan Surprise, is daarom enthousiast en deelt vier sterren uit: ++++

Foto: http://www.paulsimon.com

Advertenties

2 gedachtes over “So beautiful or so what – Paul Simon (++++)

  1. Ik zal hem ook eens zien te bemachtigen! De previews (of hoe dat ook heet als je het luistert) overdonderden me niet echt moet ik zeggen. Wellicht een album wat je een aantal keer gehoord moet hebben?

  2. Slijtageloos, schreef een andere recensent.
    Graceland was dé cd van de vorige eeuw. Volgens Paul Simon is zijn nieuwe album het beste werkstuk sinds Graceland, en de Beschermheer beveelt aan dus dat wordt luisteren. Van de zomer te zien op North Sea Jazz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s