Kleur bekennen (1): paars

Het is volop lente, een geschikt moment voor een kakelvers idee voor het nutblog. De secretaris roept een nieuwe serie in het leven ‘kleur bekennen’: een reeks waarin de kleuren worden besproken in al hun facetten. En welke kleur is toepasselijker in deze Paastijd dan paars? We trappen dan ook af met deze tint, ook nog eens de favoriete kleur van de secretaris, let maar eens op zijn blousjes.

Paars heeft vanuit het katholicisme de betekenis van boete doen en is de centrale kleur in de vastentijd (de veertigdagen tussen Aswoensdag en Pasen). Ook staat paars symbool voor passie en gekoppeld daaraan voor inspiratie en originaliteit. Daarnaast wordt paars -net als rose- geassocieerd met vrouwelijkheid, maar misstaat ze zeker niet als kledingkleur voor mannen. Bovendien is het hele spectrum van violet tot magenta de laatste jaren een overheersende factor in menig kledingwinkel: paars is trendy!

Vasarely: purple glow

In de muziek heeft paars ook onuitwisbare sporen achtergelaten. De babyboom generatie maakte kennis met Deep Purple en de secretaris gaf halverwege de jaren ’80 een playbackact van ‘Purple Rain’ ten beste. Prince heeft die kleur destijds tot zijn handelsmerk gebombardeerd, wat zelfs leidde tot zijn officieuze titel ‘His royal purpleness’. In de sport is het opvallend dat Wimbledon, liefhebber van hagelwitte tennistenues, als officiële kleuren groen met paars combineert. Voorts mogen de spelers van Fiorentina zich in thuiswestrijden in hun imposante paarse voetbalshirts hullen.

Lavendel (bron: flickr)

Ook in andere onderdelen van de samenleving komt paars terug. Zo kenden we in Nederland twee paarse kabinetten: een samensmelting van de ‘blauwe’ liberalen en de ‘rode’ sociaal-democraten. In de natuur laten we ons in verschillende jaargetijden overweldigen door de pracht en grandeur die paars uitstraalt. Wie geniet nu niet van de ontluikende heidegebieden? Dichterbij huis kunnen we niet wachten tot lavendel en blauwe druif zich bekoorlijk aan ons opdringen.

De secretaris ziet in paars bovenal een teken van intensiteit en kunstzinnigheid: een kleur die in al zijn verschijningsvormen telkens weer intrigeert en fascineert.

7 gedachtes over “Kleur bekennen (1): paars

  1. Een mooie aftrap van de nieuwe serie secretaris!
    Was je trouwpak niet bordeauxrood? Ik moet zeggen dat ik vanmiddag een fles paarse wasverzachter heb gekocht met, inderdaad, lavendelgeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s