Augustus: Oklahoma (+++)

Hoera, een gastauteursbijdrage van Mevrouw de Beschermheer! (Secretaris, kunt u mij de inloggegevens van het gastauteursaccount toemailen?)

Het theatergezelschap de Utrechtse Spelen heeft zich dit voorjaar op een familiedrama gestort, dat zich afspeelt in het Amerikaanse Oklahoma. De voorstelling opent met een relaas van Beverly (Dries Smits), de intellectuele vader des huizes, die tot voor kort leefde van de poëzie, maar onder andere vanwege een slecht huwelijk aan de drank ging met alle gevolgen van dien. Het gedrag van zijn schreeuwerige en paranoïde vrouw Violet (Ria Eimers) is grotendeels verklaarbaar door de belachelijke hoeveelheid pillen, die ze dagelijks tot zich neemt. Aangezien er geleefd wordt en de rekeningen betaald moeten worden is het besluit om Johnna, een huishoudster van Indiaanse afkomst, in dienst te nemen zo gek nog niet. We krijgen meer zicht op de familie Weston als Beverly spoorloos is en er aan de bel getrokken wordt.

Naast pa en moe bestaat het gezin uit drie totaal verschillende dochters, waarvan de middelste Ivy (Tjitske Reidinga) nog thuiswoont. Ivy lijkt in haar uiterlijk en kleding niet geïnteresseerd te zijn, komt schuchter over en gaat duidelijk gebukt onder haar dominante en bemoeizuchtige moeder. Haar directe en aanwezige zussen werken en wonen elders en laten zich zelden thuis zien. Barbara, de oudste, maakt momenteel een lastige fase door met haar man Bill (Peter Blok) maar wekt de schijn dat tussen beide alles koek en ei is. Tienerdochter Jean (Merle Minjon) weet wel beter. De jongste dochter van Beverly en Violet, Karen (Roos Ouwehand), heeft met Steve (Tom de Ket) aangepapt waarmee ze wil gaan trouwen. Steve mag weliswaar kaal zijn, puberaal gedrag schuwt hij niet. Hij blowt, praat stoer en heeft losse handjes. Het gezin Weston wordt gecompleteerd met de opvallende en eigenwijze tante Mattie Fae Aiken (Loes Luca), die ook met haar echtgenoot (Peter Bolhuis) naar Oklahoma snelt om haar zuster bij te staan bij het zoekproces naar haar man.

In de ruim 4,5 uur durende voorstelling werd het publiek getrakteerd op veelal heftige en shockerende dialogen, die vanwege de overdaad aan beledigingen en krankzinnigheid je aanvankelijk tot lachen uitnodigden maar een fractie later je de ernst van de situatie lieten inzien. Tijdens de lange zit, met gelukkig twee pauzes, werd duidelijk hoe een zieke geest de hele familie gijzelt en in negatieve zin beïnvloedt. Het was niet bepaald een pedagogisch verantwoord stuk, dat helaas misschien dichter tegen de werkelijkheid aanzit dan we denken of zouden willen. Er werd goed gespeeld, voor zover ik als leek hierover kan oordelen.

Het is spijtig dat de regie het zo nodig vond om het raadsel voor het publiek op te lossen in plaats van te eindigen met stukjes open einden. Het kijkspel duurde daardoor echt veel te lang. De kwaliteit van de spelers werd er niet slechter op, maar de concentratie van deze kijker wel: +++

Advertenties

4 gedachtes over “Augustus: Oklahoma (+++)

  1. 1 Mei de premiere en nu al de NUt- rescensie. Mevrouw de Beschermheer laat er geen gras over groeien en dat met een zit van 4 ½ uur achter de rug voor naar ik er uit begrijp, een mix van soap en klassiek toneel. Weggehaald dus voor de poorten van de hel om ook ons (de NUt-lezers) prompt te bedienen. Waardering daarvoor, maar tot een theaterbezoek zal het niet leiden.

  2. hulde voor deze theaterrecensie: doet me enigszins denken aan ‘Who’s afraid of Virginia Wolf’ of ‘Cat on a hot tin roof’.
    Maar 4 1/2 uur, dat is natuurlijk een slecht idee.

  3. De secretaris is me voorgeweest. Ik heb beide theatervoorstellingen gezien en ook de film “cat on a hot tin roof” nog een keer.Ze stralen dezelfde broeierige sfeer uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s