Kim Wildes Cambodia en de (on)zin van oorlog

Gisteravond tijdens de dodenherdenking verwoordde Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet het erg mooi in haar krachtige en bondige toespraak. Ze zei: “Oorlog heeft een lange schaduw”. Dat is natuurlijk ongelooflijk waar. Helaas mist de secretaris, althans in het beeld dat naar buiten komt, enkele belangrijke perspectieven in discussies over oorlogsvoering en militair ingrijpen. Vaak worden (inter)culturele, sociologische en relationele componenten onderbelicht.

De secretaris krijgt dan regelmatig het nummer ‘Cambodia’ van Kim Wilde in zijn hoofd. Eind 1981 had deze Britse zangeres, vooral bekend van haar onschuldige liefdesliedjes, succes met dit prachtige anti-oorlogslied. Het wordt gezongen vanuit het perspectief van een vrouw, wier echtgenoot opgeroepen wordt voor de strijd in Cambodia. In het begin lijkt het een klein klusje te zijn, maar al gauw blijft haar man steeds langer weg:

And as the nights passed by
She tried to trace the past
The way he used to look
The way he used to laugh
I guess she’ll never know
What got inside his soul

Op een gegeven moment krijgt ze een ogenschijnlijk verlossend telefoontje: ze zal haar echtgenoot weer ontmoeten. Helaas wordt deze hoop de grond ingeboord en blijft ze in het ongewis over het lot van haar geliefde:

But now a year has passed and not a single word
And all the love she knew has disappeared out in the haze

en na het muzikale intermezzo is er slechts één zekerheid, een hele wrange:

And now the years have passed with not a single word
But there is only one thing left I know for sure
She won’t see his face again

De synth-melodie geeft de tekst nog extra dramatiek en zeggingskracht. Jammer dat mondiale machthebbers zich er minder door laten afleiden dan de secretaris…. 

3 gedachtes over “Kim Wildes Cambodia en de (on)zin van oorlog

  1. Verder zou Marianne Thieme er beter aan doen voortaan haar betogen in de Tweede Kamer te beëindigen met: ‘Overigens zijn wij van mening dat oorlogen gestopt moeten worden’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s