Daragh Smyth, een Ierse mythe?

Het moet begin 1999 geweest zijn toen ik, als lid van een groep Erasmus-studenten (1) kennismaakte met Daragh Smyth. Hij was één van onze docenten en niet eentje die je snel vergeet (ik had anders dit stuk niet aan hem besteed), al was het maar vanwege zijn uiterlijk met woeste baard.
Naast dat hij bevlogen les kon geven in Irish Language & Cultural Studies (waarbij hij zich halverwege de les meestal van zijn trui ontdeed vanwege de opwinding) was en is hij een gewaardeerd publicist in de Ierse mythologie (2).

Om wat ECTS-studiepunten bij elkaar te sprokkelen kozen wij als studenten Advanced Business voor een wat ‘lichter’ vak. De Ierse taal en cultuur bleek een vak apart en dit was grotendeels te danken aan de persoonlijkheid van de docent. Hij maakte ons enthousiast voor de taal en alles wat daarmee samenhing. Hij regelde o.a. een workshop met een muzikant die de Ierse harp speelde en bezocht kastelen en muziekpubs met ons.

Tijdens een bezoek aan de Aran Islands, waar de omgangstaal Iers (Gaelic) is, leerden we hem pas echt kennen. Hier nam hij ons mee naar forten en vertelde daar gloedvol over Ierse mythen.
In Dublin bleef hij ons verbazen, ook met zijn drankinname. Op een avond gaf hij mij en drie medestudenten een lift naar huis. Vooraf hadden we  serieus overwogen om niet in te stappen …
Eenmaal veilig thuis aangekomen bleven we met z’n vieren nog even verbaasd kijken hoe Daragh wegreed. Nog nooit had ik iemand zo langzaam en beheerst zien wegrijden na consumptie van vijf Guinness …

1) ERASMUS-beurs (lees ook over de ERASMUS-ervaring in het essay ‘Ireland in the New Europe’)
2) Hij schreef twee boeken over Ierse mythologie, A Guide to Irish Mythology en Cú Chulainn: An Iron Age Hero (Irish Academic Press)

(Afbeelding © The Irish Times – Frank Miller, 2004)

Advertenties

11 gedachtes over “Daragh Smyth, een Ierse mythe?

  1. Studeren bij zo’n man verzacht het leven voor langstudeerders, sterker nog je zou er een worden!
    Is overigens de uitspraak : ‘een kromme lijn is de kortste verbinding tussen twee pinten’ misschien van hem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s