100 jaar ontdekking van de Zuidpool (1)

Goed het is een paar maanden voorbarig, maar dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Zuidpool werd ontdekt. Iedereen weet hopelijk, behalve diegenen die wel heel erg hebben zitten suffen op school, dat deze eeuwige roem te beurt is gevallen aan de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Een bijzonder knappe prestatie die extra tot de verbeelding sprak, doordat Amundsen in een felle en heoïsche strijd was verwikkeld met de Engelsman Robert Falcon Scott, die hij uiteindelijk 35 dagen voorbleef.

Scott was een temperamentvolle en harde avonturier die na in het najaar van 1910 aangekomen te zijn in Nieuw-Zeeland, verrast werd door een telegram van Amundsen. De gestructureerde en socialere Noor had zijn zinnen op de Zuidpool gezet, toen hij vernam dat Robert Peary als eerste ter wereld zijn voet op de geografische Noordpool had geplaatst, een feit dat overigens tot op de dag van vandaag wordt betwist. Amundsen meldde: ‘Berichten u dat wij opstomen naar Antartica’: de race naar de Zuidpool was begonnen.

Roald Amundsen, bron: lipakeda.nl

Scott was in zijn keuzes voor kleding en dieren ongelukkiger dan Amundsen. Waar de Noor veel profijt had van zijn in uitstekende conditie verkerende Siberische honden, kampte de Engelsman met problemen: zijn zware Siberische ponies leden erg onder kou en hadden last van de fijne sneeuw die door hun ruige vacht drong. De ervaren Amundsen had qua kleding veel geleerd van de eskimo’s: zijn loszittende bontpakken waren warm en een stuk lichter dan de zware, lang nat blijvende pakken van Scott en zijn metgezellen.

Bij Amundsen liep het evenwel ook niet helemaal op rolletjes. In tegenstelling tot zijn concurrent kon hij geen brede gletsjer vinden. Bovendien was de sneeuw zo los dat de honden moeilijk hun voedsel konden opsporen. Desalniettemin bleef hij een voorsprong houden op Scott, wiens mannen inmiddels zelf hun sleden moesten trekken, hetgeen een flinke aanslag was op hun lichamen. Op 7 december 1911 bereikten Amundsen en zijn companen de 88 23’Z.B., verder dan de befaamde Shackleton was geweest in 1909.

Amundsen besefte nu dat de glorie dichtbij was: ‘De tranen stonden in mijn ogen: ik kon ze met geen mogelijkheid onderdrukken. Gelukkig was ik iets voor op de anderen, zodat ik tijd had weer wat bij te komen en mijn gevoelens meester te worden, voordat ze me bereikten’. De nacht voor de 14e december sliep de Noor zeer licht: gelijk een kleine jongen voor zijn verjaardag verlangde hij naar de volgende dag. Om 3 uur ’s middags werd de Noorse vlag geplant op 90 Z.B. de ‘bodem’ van de wereld!

De Noorse vlag op de Zuidpool. Bron: historiek.net

De terugreis verliep relatief soepel. Met ruimschoots voedsel en de verlichting van de triomf, bereikten de helden op 25 januari het basiskamp. Hoe anders ging het ondertussen met Scott en zijn mannen……

Met dank aan: ‘Beroemde poolexpedities’ (Lekturama)

Advertenties

3 gedachtes over “100 jaar ontdekking van de Zuidpool (1)

  1. Zowel Amundsen als Scott zullen nooit gedacht hebben dat 100 jaar later voor welke klus dan ook wel ergens een Pool klaar staat, laat staan dat de route via Kyoto loopt.

    Nieuwe reeks, Secretaris? Trouwens fris nieuw logo, Voorzitter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s