Eighties-nostalgie (XII) – Thomas Dolby

Met het schrijden der jaren verandert de muziekvoorkeur lichtelijk. Het gehoor van de secretaris is steeds ontvankelijker gaan worden voor jazz, mede geïnstigeerd door de doorbraak van Caro Emerald. Met deze recent ontwikkelde smaak kan hij de eighties-muziek met nieuwe oren beluisteren. Daarbij stuitte hij op de nooit echt doorgebroken Thomas Dolby. In 1984 scoorde hij een bescheiden hit (hoogste top 40-positie was 24) die wellicht meer opviel door de bijzondere titel, ‘I scare myself’.

De secretaris herinnerde zich dit nummer nauwelijks meer, totdat hij het onlangs bij toeval afspeelde op youtube. Kennelijk heeft hij ruim 25 jaar liggen slapen, want het is een prachtig beheerste song die pop en jazz mooi combineert. De clip is eenvoudig, maar zo treffend en heerlijk rustig. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

De setting: een donkere jazzclub met kaarsjes op tafel; een ingetogen publiek met waarschijnlijk een subtiele wijn, port of sherry. De act: een gepassioneerde zanger achter de piano, een onopvallende achtergrondzangeres met klassieke microfoon, een Spaans klinkende gitaar en een magnifieke solo van de trombone. Het nummer duurt ruim 5 minuten, maar 3 erbij zou absoluut geen straf zijn geweest:

Dolby heeft dit nummer niet zelf bedacht; het origineel is van singer-songwriter Dan Hicks. Dolby verdween redelijk snel van het toneel, maar is zeker niet zonder talenten. Hij bespeelt diverse instrumenten en bedient zich van verschillende muziekstijlen. Daarnaast produceert Dolby muziek en muzieksoftware en, in het laatste decennium, ook ringtones. Sinds 2001 – een leuk feitje voor de beschermheer- is Dolby musical director van de TED Conference in Californië.

Advertenties

2 gedachtes over “Eighties-nostalgie (XII) – Thomas Dolby

  1. Ik ken een Thomas en ik ken Dolby maar niet in deze combinatie. Nooit van hem gehoord, een zelfbenoemde eendagsvlieg.
    Op zichzelf al bijzonder dat je hem hebt teruggevonden, en geen voor de hand liggende keuze voor de ‘eighties’ maar alleszins zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s