Le vélo de Ghislain Lambert (++++)

Sommige films staan op verlanglijstjes en blijven daar verdraaid lang staan. Zo lang zelfs dat ze nauwelijks meer te bekijken zijn zonder een gelukkig toeval. Een buurman die je de DVD in handen duwt bijvoorbeeld, of een toevalstreffer op de vrijmarkt. Of, en dat is het beste, een vertoning tijdens een themaloos filmfestival in een lokaal cultureel centrum. Zulk toeval wil ook nog wel eens uitblijven, en dan dient de eigenaar van het lijstje zelf actie te ondernemen. Dat verloopt dan soms maar weer half geslaagd, zodat de Beschermheer afgelopen week naar een Spaans nagesynchroniseerde en Nederlands ondertitelde versie van de Belgische film Le vélo de Ghislain Lambert zat te kijken.

Inderdaad, dat voelde enigszins onlogisch aan. Anderzijds, de Beschermheer kon het Waals danwel Vlaams er zo bijdenken, de beelden spraken voor zich. De film was dan ook een feest der herkenning. Ghislain Lambert, uitstekend vertolkt door Benoît Poelvoorde, is een wielrenner in de tijd van de grote Eddy Merckx. Zijn droom: succesvol beroepsrenner worden. Hij komt terecht bij een Belgisch ploegje dat vele ingrediënten heeft die de Beschermheer herkent uit zijn eigen bescheiden wielercarrière danwel het intensief volgen van 30 jaar beroepswielersport: maffe ploegmaats, mesjogge ploegleider, bizarre shirtsponsor, obscure dopingleveranciers (voor de duidelijkheid: zelf nooit mee te maken gehad) en armetierige rondjes rond de kerk.

Al deze elementen worden heerlijk uitvergroot. De naïeve Lambert wordt voortdurend geflikt, zelfs door zijn broer die als manager optreedt. Gaandeweg leert hij ook anderen te flikken.  Zo wint hij uiteindelijk een grote koers door stiekem eerder te vertrekken dan de concurrentie. Feitelijk is deze daad ook het einde van zijn successen, want geen enkele concurrent peinst er  na zijn naaistreek nog over om hem van het peloton weg te laten rijden.

Le vélo de Ghislain Lambert is ronduit tragikomisch. Het tragische zit hem in de levensloop van Lambert, die als een arm man oud wordt, en de treurige Vlaamse setting. Het komische komt voort uit de idioterie van de wielrennerij en bereikt zijn hoogtepunt als de hoofdrolspeler met een overdosis stimulerende middelen uit de startblokken schiet: niet te houden tot de doping uitgewerkt is, waarna hij van zijn fiets valt. De Beschermheer vindt het een aanrader en deelt vier sterren uit: ++++

Advertenties

3 gedachtes over “Le vélo de Ghislain Lambert (++++)

  1. De openbare optredens van de Franstalige Benoît Poelvoorde, houden voor mijn gevoel het midden tussen Urbanus en ‘De helaasheid der dingen’.
    In gewone doen een grappige maar nogal nadrukkelijk aanwezige man. “Niet meer scheren tot een nieuwe regering de eed aflegt” was een van zijn laatste acties. Dat ontlokte het smeuïge Vlaamse commentaar van ‘Jongen, ge gaat zeker op uwen baard trappen zene’.

    Na Beschermheer’s bijdrage en de trailer komt ‘Le vélo’ zeker op het lijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s