Gerarda Mak – Voorgoed anders

Afgelopen zaterdag stond er in Trouw een bespreking van het boek ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden. Het is een requiem voor zijn vorig jaar verongelukte zoon. De recensent, Rob Schouten, gaf te kennen beroepshalve enigszins in nood te komen bij het becommentariëren van een boek met een dergelijk thema: “Ze doen een bijzonder appèl op de criticus. Enerzijds houd je rekening met het tragische onderwerp en het verdriet van de ouders, anderzijds wordt er toch literatuur aangeboden en moet je zo’n boek op z’n merites beoordelen.”

Een soortgelijk gevoel heeft de secretaris bij het boek ‘Voorgoed anders’ van schrijfster Gerarda Mak, ook auteur van het eerder gerecenseerde ‘Alleen met velen’. Het is het persoonlijke verhaal over het afscheid van haar man Ron – van het moment dat ze horen dat hij kanker krijgt tot aan zijn overlijden. Ondanks ambivalente gevoelens wijdt de secretaris er een modest stukje aan; het boek is het waard.

Bron: boekenarena.nl

Mak weet knap te laveren tussen haar rol als auteur en echtgenote. Nergens wordt het relaas oversentimenteel, alhoewel dat met zo’n verschrikkelijke ervaring zeer logisch zou zijn, maar het zou wellicht ten koste kunnen gaan van de leesbaarheid. Mak weet met haar vlotte en soms zeer precieze beschrijvingen van gebeurtenissen en emoties de lezer zeer nauw te betrekken, hetgeen niet in de koude kleren gaat zitten.

Sterker nog: ondanks dat je hoopt dat je zelf niet in een dergelijke nachtmerrie zult belanden, zijn de geschetste situaties herkenbaar. Leven tussen hoop en vrees, slecht communicerende dokters, continue onrust en onzekerheid, ontkenning van danwel cynisme over de ziekte. Mak schuwt daarbij zeer persoonlijke informatie niet en met openhartige opmerkingen over bemoeilijkte sex en frustraties over het onbegrip bij sommige mensen in haar omgeving stelt ze zich buitengewoon kwetsbaar op. 

Misschien had Mak iets meer kunnen focussen op een deel van het ziekteproces, want het boek beschrijft in totaal een periode van circa 6 jaar, waarin de darmkanker zich helaas steeds verder ontwikkelde. Uiteindelijk is het wel een tamelijk grote aaneenschakeling geworden van naast ziekenhuisbezoeken, bijvoorbeeld ook reisbeschrijvingen. Niettemin is het een zeer geslaagd en aangrijpend verhaal van een oprechte vrouw die op veel te jonge leeftijd de liefde van haar leven verliest. Gezien de constatering in het begin staat u de secretaris toe om dit keer geen sterren uit te delen.

Een gedachte over “Gerarda Mak – Voorgoed anders

  1. Naar ik er uit opmaak een gevoelig persoonlijk verhaal, met het vleugje entertainment om de lezer over te halen naar haar te luisteren. Ik ben bang dat het me teveel zal aangrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s