Ga toch fietsen!

De secretaris krijgt regelmatig een blik van bewondering, als hij desgevraagd vertelt altijd met de fiets naar het werk te gaan. Hij grijpt dan graag de kans aan om deze gezonde gewoonte toe te lichten, in de illusie de gespreksgenoot meer ‘fietsminded’ te maken. Eigenlijk gek, waar je pakweg 15 geleden nog moest rechtvaardigen waarom je op een kort stukkie de auto nam, sta je tegenwoordig te prediken over de voordelen van de fiets. Hopelijk kan een campagne als ‘Fietsen scoort’ de arbeidersbeentjes in de rondte krijgen.

Toch maar even terug naar de argumenten die de secretaris opwerpt om het stalen ros aan te wenden voor woon-werkverkeer. Deze afstand bedraagt voor hem welgeteld slechts 4 km. Daarbij speelt de parkeerproblematiek op zijn werk de tweewieler zeker in de kaart. Inclusief het parkeren en het zich installeren, zou de tijdsduur met de wagen – helemaal in geval van langzaam rijdend verkeer in de spits- zomaar langer kunnen zijn. Vergeet voorts niet het verfrissend effect voor de geest dat een fietstocht oplevert: vooral na een hectische dag is het heilzaam om enkele fietskilometers af te leggen, zodat men weer als de joviale papa het thuisfront tegemoet kan treden.

Het kan natuurlijk zijn dat de secretaris dan nog het gevoel heeft het onderspit te delven, bijvoorbeeld door de vaak aangevoerde weermotieven. Maar er zijn genoeg feitjes waarmee die mensen van suiker om de oren kunnen worden geslagen. Zeg nou zelf, hoe vaak is echt een regenpak noodzakelijk om het kantoor in redelijke staat te bereiken? Er zijn overigens ook preciezere cijfers voorhanden. Ene Gerard Poels houdt zijn droge woon-werk kilometers (3 a 4 keer per week Grave-Nijmegen en vice versa) bij op de website www.hetregentbijnanooit.nl.

Grafiekje van website www.hetegentbijnanooit.nl
Grafiekje website hetregentbijnanooit.nl

En wat schetst onze verbazing: na 242 ritten is 87% onder droge omstandigheden afgelegd! Februari 2009 was het meest ongunstig met toch maar in 36% van de gevallen een natte (regen)broek. En dan te bedenken dat deze meneer Poels gemiddeld langer op het rijwiel zit dan zijn fietsende collegae. ‘Ga toch fietsen’ is dus het devies!

5 gedachtes over “Ga toch fietsen!

 1. Ook ik werd regelmatig voor gek aangezien. Auto voor de deur en toch op de fiets naar het werk. 20 jaar lang op de fiets 4 km per dag heen en weer. Heerlijk, ik kwam altijd met blozende wangen op het werk. Ik hoefde op mijn werk niet eerst koffie te dinken om wakker te worden. En als het donker was ‘s-ochtends lekker overal langs verlichte ramen kijken en zien hoe de mensen thuis hun voorbereidingen aan het treffen waren om naar het werk te gaan.
  En… een collega van mij (hier in de buurt) ging met de auto en wat bleek, ze kwam tegelijk met mij aanlopen bij de portiet. Zij omrijden via stoplichten, een plaats zoeken op de volle parkeerplaat (achtetaan) en een eind lopen naar het kantoorgebouw.
  Dus ik sluit mij aan bij de oproep van de secretaris: ga toch fietsen en vooral blijf toch fietsen!

 2. Ik kan me ook voorstellen dat de keren dat je nat regent op de fiets je meer bijblijven dan de keren dat het mooi weer is. Psychologisch wegen die natte pakken dan net wat zwaarder.

 3. Vroeger was het een luxe om met de auto in plaats van met de fiets naar het werk te kunnen gaan. Tegenwoordig is het andersom, met de fietsbel als goedkoopste manier van mobiel bellen.
  Ook de Secretaris zal moeten toegeven dat wie ’s ochtends op de fiets naar zijn werk gaat en ’s avonds weer naar huis, kennismaakt met de Wet van de Meedraaiende Tegenwind. Boudewijn de Groot zong het al: ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’
  Voor werkgevers kun je zeggen dat het beschikbaar stellen van douches op de werkplek het fietsen naar het werk meer stimuleert dan het geven van belastingvoordeel bij aanschaf van de fiets. Eenmaal met pensioen geeft de elektrische fiets de fietsenthousiast een tweede leven.
  Kortom, ‘Jongen, ga toch fietsen’, een loflied uit 1991 van Rob Janszen, zo ongeveer de enige zanger van belang die Oss heeft voortgebracht, is nog steeds actueel. Helaas niet op You Tube te vinden.

  1. Ik moest inderdaad ook aan Rob Janszen denken, maar vergeet Lennard Landman niet, bekend van krakers als ‘Die zure regen’ en ‘Overal lagen peuken’

   1. Pseudoniem voor Leo van Zijl, zoon van de oud-burgemeester van Geffen. Verdienstelijk imitator van Ferre Grinard, verder musicaal niet serieus te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s