Het Element – Ken Robinson (++++)

Natuurlijk, hier op het NUtblog kennen we Ken Robinson van de rake en geestige speech in deze post. Een optreden dat de Beschermheer deed smaken naar meer. En dus liet hij zich zien van zijn meest daadkrachtige kant en zorgde ervoor dat hij des mans boek Het Element in zijn bezit kreeg.

Knap hoe Ken Robinson de overgrote meerderheid van de inhoud van zijn boek in een speech van nog geen twintig minuten heeft samengevat. In zijn boek lees je namelijk heel veel van de toespraak terug. Dat kinderen een enorm creatief vermogen hebben bijvoorbeeld. En dat dat grotendeels komt doordat school ze nog niet heeft afgeleerd om fouten te maken. Immers, wie geen fouten maakt, maakt waarschijnlijk helemaal niets. Maar zeg nou zelf: hoeveel fouten durft u te maken? Thuis en op uw werk?

Desondanks is het lezen van het boek nog best een verrijking. Goed geschreven, prettig vertaald. Bovendien gaat Robinson in zijn boek dieper in op de cruciale rol van het vinden van het soort mensen dat bij je past: hij noemt het je stam. En heeft hij meer aandacht voor de cruciale rol die een mentor in je leven kan vervullen.

De boodschap van Sir Ken Robinson is pessimistisch en optimistisch tegelijk. Hij laat zien hoe hopeloos we falen in het losmaken van onze creativiteit en hoe groot de problemen wereldwijd daardoor zijn. Tegelijkertijd schetst hij vrij duidelijk hoe eenvoudig het kan zijn om veel meer mensen hun element te laten vinden en welke rol het onderwijs daar in zou moeten spelen. Als passie en talent samenkomen, kan er veel gebeuren!

Het blijft fascinerend: in hoeverre is de huidige generatie schoolgaanden het slachtoffer van het feit dat het onderwijssysteem dateert uit het tijdperk van de industriële revolutie, terwijl de nabije toekomst hele andere uitdagingen biedt? De vraag stellen is hem beantwoorden. De oplossing is echter nog niet in zicht zolang de politici in ons land dit boek niet gelezen hebben. Vier sterren!

Foto: managementboek.nl

Advertenties

3 gedachtes over “Het Element – Ken Robinson (++++)

  1. Zo op de man af gevraagd, kan ik zeggen dat ik wel een fout(je) durf te maken. Hoeveel, da’s niet te zeggen maar dezelfde fout steeds herhalen, is een heel ander verhaal ! Ai.

  2. Ook in organisaties is de creativiteit soms ver te zoeken, door politieke spelletjes, persoonlijke belangen, vastgeroeste mensen, cultuur en hokjesdenken. Als we eens zouden beginnen met onszelf kwetsbaar opstellen, dan zetten we vast een stapje in de goede richting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s