Zonnehe(me)l

In de nabije toekomst wordt een sterke stijging in het aantal huidkankerpatiënten in Nederland verwacht, zo stellen de bollebozen van het RIVM. Dit komt niet alleen door het verouderen van de bevolking, maar ook door de nog steeds stijgende incidentie (het aantal nieuwe gevallen per tijdseenheid) van deze aandoening. De belangrijkste risicofactor is -het zal u niet verbazen- overmatige blootstelling aan ultraviolette straling, vooral uit zonlicht.

Bron: todocoleccion.net

Hoe anders was de situatie in de jaren ’80. Half Nederland, waaronder de moeder van de secretaris, ontdekte de Zuid-Europese strandvakanties en werden verleid door de Spanje-campagne ‘Todo bajo el sol’ (alles onder de zon). Als voorbereiding op de zomervakantie moest de secretaris zijn rossige huidje van moederlief verplicht enkele uurtjes laten wennen aan de Spaanse UV-straling door plaats te nemen op die vermaledijde zonnebank. Een vreselijke ligbank met blauwe lampen die in korte tijd een vaste stek verwierf in veel Nederlandse huishoudens.

Zijn moeder en broer lieten zich dit onbekommerd welgevallen: met een brilletje of dopjes op de ogen snurkten zij er flink op los. Als de lampen stopten, sliepen ze probleemloos nog een half uurtje door. De secretaris, daarentegen, liep hier één van zijn -binnen de perken gebleven- jeugdtrauma’s op. Zijn verblijf op de zonnebank valt te karakteriseren als een samenspel van onrust, jeuk en sijpelend zweet, dat vermengd met zonne-olie zich vormde tot een smerig plakkende substantie. Liggend op zijn buik was de tijd nog wel door te komen met wat vakantielectuur, maar op de andere zijde was het een kwestie van de minuten aftellen en hels afzien.

Bron: albertmulder.nl

De gunstige effecten van de zonnehemel zijn inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen. Met de kennis van nu had de secretaris deze solitaire ontberingen niet hoeven doorstaan, dus hij neemt zijn moeder weinig kwalijk. De secretaris op zijn beurt past de huidige inzichten evengoed toe op het nageslacht. Gewapend met factor 50 wordt de strijd aangegaan met de invloeden van de afbrokkelende ozonlaag. Of zou dat over 20 jaar ook een misvatting blijken te zijn?

Advertenties

4 gedachtes over “Zonnehe(me)l

  1. Nooit geweten dat de secretaris daar een klein trauma aan overgehouden heeft.
    Wel had het als resultaat dat hij in de vele vakanties nooit zonverbrand raakte, dit ook weer dankzij het om de paar uurtjes insmeren met een hoge beschermingsfactor.

  2. Niet verbranden heeft niets te maken met mogelijke huidkanker in de toekomst. De reden is dat creme met UVB filter bescherming tegen verbranding biedt, en creme met UVA filter bescherming tegen ADN beschadiging biedt.

    http://www.skincancer.org/understanding-uva-and-uvb.html
    http://www.skincancer.org/Sunscreen/

    Dus altijd zowel UVA en UVB bescherming met hoge factor. Nog beter, maar natuurlijk niet altijd mogelijk of gewenst: de zon vermijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s